Hvordan vælger du den helt rigtige kat for dig?

10. aug 2017

Sådan vælger du den kat, der bedst passer til dig

En kat er langt fra bare en kat. Der er mange overvejelser, du skal gøre dig, inden du beslutter dig for, hvilken slags kat, der skal blive dit nye familiemedlem.

Det svarer lidt til at vælge en ny roommate, som du skal dele hjem med de næste 15 år – og derfor er det vigtigt at bruge masser af tid og energi på at undersøge, hvad det kræver at holde kat, og hvilken slags kat der bedst matcher dine behov.

 

Indledende overvejelser

Inden du går videre med jagten på den helt rigtige kat, er det vigtigt at gøre sig selv følgende helt basale overvejelser:

 • Har du egentlig lyst til at have ansvaret?
 • Er tidspunktet det rigtige?
 • Er dit hjem kattevenligt?

 

Kattens alder

Hvis du stadig er klar på en kat efter at have gjort dig disse overvejelser, så kan du begynde at kigge nærmere på hvilke ting, du skal kigge efter, når du er ude og kigge på din nye kat.

En af tingene er killingens alder. Killinger kan typisk klare sig selv efter de er otte uger, men mange er eksperter er enige i, at de har bedst af at være hos deres mor, indtil de er 12 uger. Dette sikrer dem den mest optimale sociale udvikling.

Hvis en killing er blevet taget væk fra dens mor før den otte uger gammel, kan den udvikle adfærdsforstyrrelser som at sutte på fingre eller andre ting og genstande.

 

Tjek personligheden

Uanset hvor meget du ønsker en killing med en lyserød snude eller en hvid plet et særligt sted, så må du aldrig nogensinde vælge en killing på baggrund af dens udseende.

I stedet skal du kigge efter dens personlighed. Observér, hvordan den leger og interagerer med dig og dens søskende for at få et indblik i dens personlighed. De fleste killinger bliver søvnige efter at have spist, så forsøg så vidt muligt at vælge et tidspunkt at besøge killingerne på, hvor de er aktive.

Kig efter følgende ting:

 • Vælg en legesyg og selvsikker killing, hvis du har små børn. En kat, der bliver let skræmt, vil nok ikke føle sig så komfortabel i et hjem, hvor små børn gerne vil lege med den.
 • Kravl ned i øjenhøjde med killingen. Hvordan reagerer den på din tilstedeværelse? Den må ikke reagere med frygt og trække sig væk.
 • Tag noget legetøj med og leg med killingen. Den bør udvise interesse og være legesyg.
 • Saml killingen op. Det er okay, hvis den gør lidt modstand, men den må ikke bide eller hvæse.
 • Stil masser af spørgsmål til opdrætteren. Opdragelsen af en kat kan have en stor indflydelse på dens personlighed. Hvis den ikke er blevet introduceret for mennesker inden for 7 uger efter dens fødsel, kan den have svært ved at knytte sig til dem.

 

Kattens helbred

For at undgå ubehagelige overraskelser, er det en god idé at få tjekket kattens almene ve og vel, inden du tager den med hjem. En del killinger har lopper, flåter eller måske orm. Det behøver ikke forhindre dig i at købe katten, men det er rart at vide på forhånd, så du ved, hvad du går indtil, og at der er visse dyrlægeudgifter i forbindelse med anskaffelsen af katten.

Når du er ude og besøge killingen første gang skal du holde øje med følgende:

 • Kattens pels. En sund og rask killing har en blød pels uden skaldede pletter. Der må ikke være sår eller udslæt. Bitte små pletter af mørkt skidt kan være loppeekskrementer og dermed et tegn på en loppeinfektion.
 • Kattens krop. Den må hverken føles for tyk eller for tynd. Man må ikke kunne se ribbenene. En opsvulmet og hård mave kan være et tegn på orm.
 • Kattens ører. Killingen skal have rene øregange. Hvis den klør sig i hovedet eller har brunt eller sort skidt i ørerne, kan det være et tegn på øremider.
 • Hoste og nysen. Hvis killingens snude løber, eller hvis den hoster og nyser, så kan det være tegn på en luftvejsinfektion.
 • Kattens tænder. De skal være hvide og gummerne lyserøde – men hverken røde eller blege. Spørg, hvad katten har spist. Den må ikke have spist fast føde på det tidspunkt, hvor du tager den hjem.
 • Kattens bagende. Katte er meget renlige dyr, så hvis der er tegn på afføringsrester, kan det være et tegn på sygdom.

 

Måske to killinger?

Mange eksperter anbefaler at anskaffe sig to killinger på samme tid af mange forskellige årsager. For det første kan killingerne i fællesskab fortsætte socialiseringen efter at have forladt deres søskende. Derudover er det vigtigt at huske på, at katte kan være meget territoriale. Derfor kan det være en god idé at anskaffe sig to killinger på samme tid frem for at introducere en kat, du allerede har haft et stykke tid, for en helt ny kat. Det kan skabe spændinger.

Men med det i baghovedet er det dog stadig vigtigt aldrig at anskaffe sig flere killinger, end man er sikre på, at man kan overskue.

 

Katte med specielle behov

Hvis du beslutter dig for at anskaffe dig en kat med særlige behov, er det vigtigt at forstå, at det involverer et øget behov for tid og dyrlægepleje.

De lever måske ikke lige så længe som raske katte, og de kan ende med at koste væsentligt mere i dyrlægeregninger. Tal med din dyrlæge om, hvad du kan forvente, hvis du overvejer at anskaffe dig en killing med særlige behov.

Det er en helt speciel og dejlig følelse at tage en kat med hjem og lade den blive en del af sit liv. Men forløbet bliver bedre og mere behageligt, hvis du har taget alle forholdsregler.

Læserne kommentarer