Kaninen som kæledyr

01. sep 2017

Det er ikke uden grund, at kaninen er blandt de mest populære kæledyr i Danmark. Ikke alene er den god at kæle med, men den er også intelligent, nysgerrig, social og legesyg. Den kan let trænes til at bruge en kattebakke og vil ofte løbe i hælene på sin familie.

 

Det sociale kæledyr

Mange tror dog, at kaninen er et kæledyr, der ikke kræver særlig meget af sine ejer. Det er en misforstået opfattelse, som har ført til, at kaninen ofte sidder i et bur i haven og passer sig selv. Det er typisk mangel på viden om kaninen, der fører til, at den sidder låst inde, hvilket kaninen ikke har godt af. Derfor har vi her samlet et par af de ting, som er værd at vide om dyret, inden du anskaffer dig den.

Kaninen er et socialt dyr. Det betyder, at det ikke er nok med en enkelt times opmærksomhed som kompensation for, at sidde i et lille bur resten af døgnet. Kaninen har brug for selskab, og for at blive aktiveret. Hvis den sidder i et bur 23 timer i døgnet, falder den i en frustreret apatisk tilstand og kan risikere at blive aggressiv. Derfor er det vigtigt, at holde den med selskab. Ideelt kan den gå rundt i huset, som den vil, og således have selskab - akkurat som en hund eller kat. Eftersom kaniner elsker selskab, kan det være en rigtig god ide, at anskaffe en ekstra kanin. Dog er det vigtigt at få dem neutraliseret, hvis de skal gå sammen, da de ellers kan skade hinanden.

 

Hvilken kanin skal jeg vælge?

Der findes omkring 65 kaninracer, opdelt i 6 kategorier, som alle har specifikke kendetegn og temperamenter:

  1. Dværgracer
  2. Små racer
  3. Racer med afvigende hårstruktur
  4. Mellemstore racer
  5. Store racer
  6. kæmperacer

 

Dværgracerne er de mest populære til kæledyr, men hvis man har plads, kan alle racerne blive gode og loyale kæledyr. Nogle racer har ry for at have mere temperament end andre, men i bund og grund er det opdragelsen, der bestemmer, hvordan kaninens sindelag er. Her er et hurtigt overblik over et par gode kæleracer:

 

Dværgvædder:

Dværgvædderen er roligere, end de fleste andre dværgkaniner, hvilket gør den velegnet til børnefamilier. Den vejer typisk imellem 1,4-1,9 kg som fuldt udvokset, og adskiller sig fra mange af de andre dværgkaniner ved sine hængeører. Dværgvædderen er, grundet sin størrelse og temperament, en af de mest populære

 

Angora:

Denne race er muligvis en af de mest velendte, på grund af sin store, uldne pels. Ellers adskiller den sig ikke synderligt fra de fleste andre kaniner. Angorakaninen vejer ca. 3,5 kg og kræver lidt mere arbejde, end for eksempel dværgvædderen, eftersom dens pels vokser hele tiden (ligesom fårepels). Det betyder, at den skal klippes ind imellem, men til gengæld får man uld fra den, som man kan lave garn af.

 

Lille rex:

Dette er en af de nyeste kaninracer vi har i Danmark. Lille rex er kendetegnet ved en blød og tæt pels, en lang snude og lange ører. Den blev fremavlet i USA, da man ønskede en kælekanin med samme udseende som en Rex-kanin, men med bedre temperament og mindre i størrelsen.

 

Er en kanin noget for dig?

Måske vil den ikke altid kæle, når du vil, men den skal nok komme og nappe dig i benet og på den måde fortælle det, når den har brug for opmærksomhed. Som tidligere nævnt, er en kanin ikke et nemt kæledyr, men hvis du er indstillet på at opdrage den godt og give den rigeligt med opmærksomhed, kan den blive din bedste ven.

 

Læserne kommentarer