Kend dine sommerfugle

28. aug 2018

Sommerfugle er en fryd for øjnene og er for mange indbegrebet af dansk sommer, idyl og solskinsvejr. I Danmark findes der intet mindre end 76 sommerfugle, men de færreste danskere ville kunne sætte navn og kendetegn på bare 6 af dem. Derfor giver vi dig her et overblik over de 5 mest almindelige sommerfugle i Danmark, så du nemt kan genkende dem ude i den danske natur.

 

Se sommerfugle både om dagen og natten

Mange tror, at det kun er de farvestrålende sommerfugle, der flakker rundt mellem blomster om dagen, som går ind under betegnelsen ’sommerfugle’. Men selvom natsværmernes vinger er præget af mere dunkle farver, er de også sommerfugle, og derfor har du ikke blot mulighed for at se på sommerfugle om dagen, men også efter solnedgang. Vil du nærstudere sommerfuglene, er der flere forskellige muligheder for at lokke dem helt tæt på. Dagsommerfugle suger den søde nektar for blomsterne, og du kan derfor tiltrække dem med søde sager. Mos fx noget sød frugt, såsom banan, og stil en tallerken med det ned i græsset. Efter få minutter vil der uden tvivl være flere sommerfugle, som er henne og smage på den søde frugt. Natsværmere er især tiltrukket af lys, og derfor har du sikkert ofte oplevet dem sværme febrilsk om en lampe i et mørkt rum. Vil du nærstudere natsværmerne, kan du fx hænge et hvidt lagen op ude i haven med en lampe eller lommelugt bagved. Efter få minutter, vil der uden tvivl sidde en stor mængde natsværmere og andre insekter på lagenet.

 

Dagsommerfugle

Admiralen

Admiralen er en af de mest typiske danske sommerfugle. Sommerfuglen har primært brune vinger, hvor de øverste vingespidser er sorte med hvide aftegninger. På de øverste vinger har den en horisontal orange stribe, og på de nederste en vertikal orange stribe. Du vil kunne se denne sommerfugl fra juni til september

 

Almindelig Blåfugl

Denne type er den mest udbredte af blåfuglene og er kendetegnet ved sin smukke, klare blå farve. De har et vingefang på blot 25-33 mm, og de flyver fra maj til september. Blåfuglene er meget jordnære, og de befinder sig derfor ofte i langt græs, kløvere og lignende.

 

Dagpåfugleøje

Denne sommerfugl har du uden tvivl set flakke rundt i de tidlige forårsmåneder og vil minde dig om, at sommeren endelig er på vej. Den er utrolig nem at genkende med sin rødbrune farve med sorte aftegninger og store blålige pletter, der minder meget om påfuglens smukke pletter.

 

 

Natsværmere

Stor glassværmer

Denne natsværmer er meget udbredt i Danmark, og selve kropsformen kan minde lidt om en hveps. Modsat de typiske sommerfugle, har glassværmeren ikke store, todelte vinger, men en aflang krop og et par aflange vinger, der sidder på den øverste del af kroppen ligesom en hveps. Glassværmeren har ligeledes horisontale tværstriber og gennemsigtige vinger.

 

Rødt ordensbånd

Denne natsværmer er nem at genkende, da de to øverste vinger er gråmelerede, mens de nederste er rødlige med sorte aftegninger. Den har et vingefang på hele 62-80 mm. og er derfor en af nattens store sværmere.

 

Aftenpåfugleøje

Ligesom en dagpåfugleøje er en aftenpåfugleøje udstyret med blålige pletter med sorte prikker i. Kroppen er aflang som en hveps, og både overvinger og undervinger befinder sig på den øverste del af kroppen. Aftenpåfugleøjne befinder sig ofte i fugtige områder, såsom skov og moseområder og kan have et vingefang på helt op til 95 mm.

Læserne kommentarer