Er du vild med slanger?

05. jul 2017

Fakta: Fordi at slangens over- og underkæbe kan skilles ad, kan slangens bytte være op til 3 gange større end dens eget hoved.

 

Slanger som kæledyr eller verdens farligste dyr

Der findes cirka 3000 arter af slanger. Nogle af dem kan du have som kæledyr og nogle befinder sig i kategorien som de farligste dyr. Men hvad er en slange egentlig for et dyr?

En slange er et krybdyr. Slangen er benløs og kendetegnes oftest ved dens lange og slanke krop. De har modsat andre krybdyr, hverken øjenlåg eller eksterne ører, men ikke desto mindre, er de utrolig hurtige til at opfatte de mindste bevægelser.

Selvom de ikke er særlig store, er de en kødædende dyreart. De er nogle snu rovdyr og æder små til mellemstore dyr, såsom insekter, fugle, andre krybdyr, padder, gnavere og andre mindre dyr.

 

Giftslanger og kvælerslanger

Slangerne kan opdeles i to overordnede kategorier: giftslanger og kvælerslanger. Forskellen ligger i deres betegnelser. En giftslange har fået navnet grundet den måde, hvorpå den angriber sit bytte: via gift. Dertil vælger en kvælerslanger at angribe byttet og herefter fastholde sit tag og kvæle byttet, indtil der ikke er mere modstand.

Hvordan ser man så forskel på slangerne? Du kan ikke rigtig erfare, hvilken slange, der er en kvælerslange uden at komme for tæt på. Men der er flere måder, hvor du kan se om en slange er giftig eller ej. Reglen går på, at slanger med diamantformede pupiller er giftige, hvor slanger med runde pupiller ikke er giftige. Er man mere erfaren, kan der skelnes mellem giftige og ikke giftige slanger ud fra farve. Det hedder sig, at hvis rød rører gul, så er slangen dermed giftig. Hvorimod slangen ikke er giftig, hvis farven rød rører sort.

 

Verdens farligste slanger

Ikke alle slanger egner sig til at blive dit nye kæledyr. En slange kan være dødbringende. Verdens giftigste slange er en taipan, og du kan med god grund godt få fart på, hvis du skulle støde på et krybdyr som denne. Den er så farlig, fordi dens forskellige giftstoffer er blandet på en måde, så giften bliver super effektiv og meget farligere end andre giftslanger. ”Heldigvis” findes taipanen kun i Australiens regnskov.

Men er giftig slange lig med mest farlige? Den mest aggressive slange er den sorte mamba. Oftest vil en slange kun angribe i så fald de føler sig truet. Denne slange med bopæl i Afrika er dog særdeles aggressiv og hvis mødet opstår, er den ikke bleg for at angribe og bide samt sprøjte gift ind flere opgange.

 

Slanger som kæledyr

Har du tiden og lysten, er en slange et fremragende kæledyr. De er et utrolig fascinerede dyr og med regelmæssig håndtering og pleje, kan du få dig en kærlig hobby. Men der er meget arbejde ved at passe en slange, og det er derfor ikke for alle. Man skal have tid og lyst til at sætte sig grundigt ind i, hvordan dyret skal passes og plejes. Foruden plejning er det også vigtig at sætte sig ind, hvilke behov dit kæledyr måtte have. Det kræver en økonomisk stabilitet samt muligheden for at kunne skaffe foder, som oftest er gnavere. Du skal også være indstillet på, at dit nye kæledyr er et langt bekendtskab. Mange slange kan leve op til 15-20 år, så det er altid et godt at søge råd og vejledning hos andre slange entusiaster inden du investerer i en slange.

Læserne kommentarer