Forskellen på majs og fodermajs
17. sep 2021
Hvorfor spiser dyr fodermajs, og ikke normale majs?
Der er forskel på majs og fodermajs, men hvad er det egentlig? Og hvorfor spiser dyr fodermajs og ikke almindelige majs? Det er der mange, der kan have spørgsmål til, så læs med i dette blogindlæg og bliv klogere på forskellen.
Forskellen på majs og fodermajs
Fodermajs er navnet på en type af afgrøder, som bruges til føde til forskellige husdyr, landbrugsdyr og vilde dyr. Det er dermed ikke det samme som almindelig majs. Både almindelig majs og fodermajs er selvfølgelig majs, men der er forskel på kvaliteten, og så høstes fodermajs samtidig også under andre betingelser end almindelige majs. Man kan dermed smage forskel på de to typer af majs, da den type af majs, som vi mennesker spiser for at få proteiner, vitaminer og andre goder til kroppen, er meget mere velsmagende end fodermajs. Den er sødere og har en blødere og mere saftig konsistens, der samtidig også gør det nemmere for vores maver at bearbejde afgrøden.
Det er dog ikke sådan, at det er decideret skadeligt for et menneske at spise fodermajs. Det smager bare ikke lige så sødt og lækkert som almindelige majs, og så vil maven have lidt sværere ved denne uforarbejdede type afgrøde.
Fodermajs som afgrøde til forskellige dyr
Fodermajs anvendes hovedsageligt til forskellige dyr. Der er dog ikke kun tale om én bestemt type, da det kan bruges som dyrefoder til både høns, grise og kvæg. Derudover kan det også bruges til vildtfordring, hvor det mere specifikt bruges til vildtfodring af fasaner, vildsvin og lignende.
Fodermajs bruges altså til en lang liste af forskellige dyr, som alle har godt af den protein- og vitaminholdige afgrøde.
Majs produceres mange steder i verden
Dyrkning af majs til modenhed, som vi mennesker spiser, kan kun lade sig gøre i områder, hvor der er en lang og varm vækstsæson. Når der er tale om fodermajs er kravene til produktionsområdet knapt så strikse, da fodermajs ofte ikke er helt modnet. Der produceres derfor fodermajs i Danmark, hvor langt størstedelen af produktionen bruges til malkekøer. Derudover produceres majs også i lande som Frankrig, Kina, USA, Sydafrika og Brasilien.