Musen | skønt, livligt og dejligt kæledyr

18. dec 2019

For mange ses musen blot som et skadedyr, der holder til på loftet, og som ødelægger og gnaver i alt, hvad den kan komme i nærheden af. Fordi musen er en gnaver, kan dette i nogle tilfælde være rigtigt, men hvis en mus passes rigtigt, kan den være et fantastisk kæledyr. Gennem årtier er musen blevet brugt som laboratoriedyr, og dens udvikling fra skadedyr til kæledyr hænger bl.a. sammen med, at den i dag kan være særdeles tam og have et helt bestemt udseende. Vil du have et lille kæledyr, som er livligt men stadig sødt, nuttet og dejlig blødt? Så bør du helt sikker overveje en mus! Læs mere om pasning af mus her.

 

Musen skal passes og plejes

En mus er et helt specielt dyr, som kræver den rette pleje og pasning for, at den har det godt. Her gælder der flere ting:

  • En mus er måske ikke stor af størrelse, men det betyder ikke, at den kan holde til at leve i et meget lille bur. Den er aktiv og nysgerrig, og den kræver derfor lidt mere plads, end man kunne forvente.
  • Med et højt stofskifte kræver musen den helt rette kost. Det er nødvendigt, at en mus altid har adgang til både mad og drikke, og da de er altædende, kan det være en god idé at anskaffe sig tilpasset foder, så musen ikke pludselig bliver overvægtig.
  • Ligesom alle andre gnavere, bliver musens tænder konstant større, og det betyder, at den kræver de rette værktøjer til at slibe tænderne og holde dem nede for, at den kan spise og vokse. For en mus gøres dette bedst med kvalitets-hø eller grene, som den kan gnave i.
  • Når en mus først er tam, kan den trænes til det meste. Træning af musen er en god måde at aktivere den på. Nogle mus trænes f.eks. til at gennemføre en agilitybane.

 

Lad én mus blive til flere

Allerede meget tidligt i livet kan en mus formere sig og blive til flere, og som så mange andre gnavere, kan musene hurtigt blive til mange. Et enkelt kuld kan have helt op til 15 unger, som fødes blinde og generelt sårbare, men som selv efter bare 5-7 uger er klar til selv at starte familie.

Af hensyn til musens personlighed, er den et flokdyr, som finder sig bedst tilpas, hvis den er i selskab med andre. Sættes en han og en hun sammen, kan de sagtens få et nyt hold unger 1 gang om måneden, og derfor kan det hurtigt blive til mange. Derfor anbefales det ofte, at mus holdes sammen i grupper af deres eget køn.

 

Særlige behov for mus

Musen er et særligt dyr, og derfor er der nogle behov, som er helt specielle for netop den i forhold til andre gnavere:

  • Musen er meget hurtig, og skal den slippes ud af buret, er det ekstremt vigtigt, at der holdes godt øje med den, hvis du vil undgå, at den forsvinder. Jo mere tam musen bliver, jo bedre kan den forholde sig til at blive sluppet løs.
  • En mus er ofte meget aktiv om natten, når den først flytter ind hos en ny ejer. Den vender sig dog hurtigt til den døgnrytme, som vi mennesker har.
  • Gemmesteder er vigtige for at få musen til at føle sig tryg. Disse kan laves i buret på flere måder.
  • For at musen ikke bliver utryg, er det vigtigt, at den aldrig løftes i halen, men at den altid holdes i en ’skål’ formet med hænderne, hvis den skal ud af buret.

Læserne kommentarer