Hunden og ormekur

07. maj 2018

Hvorfor er behandling af orm hos hund vigtigt?

Orm hos hunde er til stor gene for hunden og er direkte skadelige for dets helbred. Desværre er hundeorme mere udbredte, end hvad mange går og tror. Mange hunde vil mindst én gang i deres liv opleve at blive inficeret med orm. For at forebygge ormenes indtog i hundens krop, så kan en regelmæssig ormekur til hunden være et nyttigt værn. Hunden kan blive smittet med orm fra mange forskellige kilder. Blandt andet kan orme overføres fra andre hundes afføring, opkast eller pels. Derfor skal man altid sørge for, at ens hund ikke spiser afføring. Derudover kan hundens indtagelse af fugle, mus og snegle have uforudsete konsekvenser, hvis de er bærere af hundeorme.

Frygten for orm skal bestemt ikke holde hverken en selv eller hunden tilbage for at socialisere sig med andre. Men man skal blot tage sig sine forholdsregler og blandt andet være opmærksom på, at jagthunde samt hunde som færdes i stalde, især kan være i farezonen for orme.

 

Kend de forskellige typer af orm

Hundeorm er blot en fællesbetegnelse for mange forskellige typer orme, som kan gøre uønsket entre i hundens krop. Indvoldsorme i hunde tæller blandt andet spolorme og bændelorme, som lever henholdsvis i hundens tarmkanal og tyktarm. Spolorme en form for rundorme, som kan blive op til 18 cm lange, og det er en af de typer orme, som giver de tydeligste symptomer på, at der er noget galt. Hjerteorme og lungeorme hos hunde er parasitter, som er nogle af de værste typer, som hunden kan blive inficeret af. Hvis hunden ikke får den korrekte behandling, så kan den blive alvorligt syg. Hjerteorme kaldes også ”den franske hjerteorm” og lever i hjertet og blodkarrene i hundens lunger, mens lungeormen betegnes ”rævens lungeorm”. Sidstnævnte lever i hundens luftveje i lungevævet.

 

Spot symptomerne på hundeorm

Det bedste råd til at tjekke om dine hund har symptomer på orm, er at du altid er opmærksom på dens sædvanlige adfærd. Hvis noget virker meget afvigende, så er det vigtigt at undersøge, om hunden kan være ramt af orm.

Forskellige typer orm resulterer ligeledes i forskellige symptomer. Blandt andet kan hoste, vejrtrækningsbesvær og træthed hos hunden være tegn på, at den har fået hjerte- eller lungeorm. I nogle tilfælde kan man også spotte symptomer såsom ophørt appetit, opkastninger, diarre og blødninger. Hvis hunden har fået en mistænkelig udspilet mave eller har fået pludselig hikke eller diarre, så kan den være ramt af spolorm. Bændelorm kan udpeges ved fremkomsten af bittesmå æg i afføringen, som minder om ris.

 

Behandling af hjerte- og lungeorm hos hunde

Hvis man har mistanke om at hunden har fået hjerte- eller lungeorm, så skal man straks konsultere sig med sin dyrlæge. Med egen indsamling af hundens afføring i 3 sammenhængende dage kan dyrlægen teste, om din hund er blevet ramt af hjerte- eller lungeorm.

Hvis dette er tilfældet, så bør en omfattende og langvarig behandling straks igangsættes. Det er vigtigt med en langsom men vedvarende behandlingsproces, da en for hurtig dræbning af parasitterne kan forårsage en allergisk reaktion hos hunden.

I visse tilfælde kan der være sket så omfattende skader på lungevævet, at det er nødvendigt at supplere behandlingen med binyrebarkhormon. Man bør dog altid følge dyrlægens anvisninger. Vigtigt af alt er, at hunden ikke udsættes for vild aktivitet de kommende 4-6 uger, så hunden kan bruge energien på at bekæmpe parasitterne.

 

Generel behandling af orm

Spørgsmålet om, hvor ofte man bør give sin hund ormekur melder sig. Fødevarestyrelsen anbefaler, at hunde der får lov at færdes frit i naturen får en ormebehandling omtrent hver fjerde uge. Hos en dyrlæge kan man købe ormekur til sin hund og få vejledning om, hvor ofte ens hund bør få ormekur. Regelmæssigheden afhænger nemlig af i hvilke miljøer, som hunden færdes i. Har man en jagthund eller en hund, som ofte er i stalde, så har de oftest brug for hyppigere behandling. Det er muligt at købe ormekur til hunden i håndkøb, og der er dokumenteret bevis for ormekurens effektivitet.

 

 

 

Læserne kommentarer