En stor bedrift for en fisker - sværdfisken

01. sep 2017

Som lystfisker er den største bedrift nok at fange den berygtede sværdfisk, som det kun er lykkedes et fåtal af fiskere at få hevet i land.

 

Den store, farlige sværdfisk

Den store sværdfisk har nærmest opnået kultstatus blandt lystfiskere. Sværdfisken regnes for at være blandt de største fisk i verden, og så er den berygtet for at kæmpe en hård kamp, når den kommer på krogen.

Selv i litteraturen er sværdfisken beskrevet. I Ernest Hemingways litterære klassiker ”Den gamle mand og havet” er der beskrevet en kamp mellem en fisker og en enorm sværdfisk, som bliver en kamp på liv og død, der symboliserer menneskets kamp mod naturens kræfter.

 

En truet dyreart

Hvis man skulle være så heldig at fange en sværdfisk, er det dog vigtigt at sætte fisken ud igen. Den er nemlig truet og på den internationale naturbeskyttelsesunion såkaldte røde liste over truede dyrearter i verden.

 

Største fisk i havet

Sværdfisken går også under det latinske navn makaira migricans og er den suverænt største fisk inden for næbfiskefamilien, men også en af de største blandt alle fiskearter. Du kan ikke finde mange fisk, der er større end sværdfisken. Den nå en længde på over fire meter og veje op til 650 kilo.

Det er en rovfisk, som har fået sit navn grundet sin sværdformede forlængelse af overkæben. Den bruger sværdet til at dræbe andre fisk med, som den kan spise. Den jager allerhelst sild, makrel, hornfisk og blæksprutter.

 

En aggressiv fisk

Sværdfisken er en meget aggressiv rovfisk, der blandt andet også er kendt for sin hurtighed – den kan svømme med op til 100 kilometer i timen.

Det kan være livsfarligt at begive sig ud i at prøve at fange en sværdfisk. I 2015 forsøgte en mand fra Hawaii at fange en sværdfisk ved at hoppe i vandet for at skyde den med en harpun. Men efter han havde ramt den, gik fisken til angreb og spiddede ham i den øverste del af brystet, hvorefter lystfiskerne senere døde som følge af skaderne.


Sværdfisk i Danmark

Sværdfisken lever globalt og er også blevet fanget i de danske farvande. Det er en sjælden gæst, men grundet klimaforandringer optræder den hyppigere og hyppigere.
Senest der blev fanget en sværdfisk var i november 2016, men der var ikke tale om farlig fangst – fiskeren Lars Hast var ude at sætte garn, da han fra sin båd fik øje på en allerede død sværdfisk, der lå i vandkanten på Kolding-siden af Kolding Fjord. Fisken målte 2,4 meter.

Sidste gang en sværdfisk blev fanget af en dansker var i 2014, men det var dog ikke i Danmark.

På Cape Verde-øerne ud for Senegals kyst fik den dengang 10-årige Christian og hans far Thomas Petersen Elbor en gigantisk sværdfisk på krogen, der vejede omkring 250 kilo.

  

 

Læserne kommentarer