Drægtighed og hamster

18. dec 2019

Hamstere er en gnavertype, som hurtigt kan formere sig, hvis to dyr af forskelligt køn befinder sig sammen. Parringen kan være sket ved dyrehandleren, eller den kan ske, hvis to dyr af forskelligt køn bor i samme bur, og når en hamster først er gravid, går det hurtigt med, at de kommende unger viser sig. Du får her 3 gode råd, til når én hamster bliver til flere.

 

#1 Sådan ved du, om din hamster er gravid

En gravid hamster er kendetegnet ved flere ting, som giver dig mulighed for at vurdere, om den rent faktisk er gravid. Det drejer sig om følgende:

  • Hamsterens adfærd bliver rugende og beskyttende, og de vil ofte begynde at bygge en ’rede’ af burets indhold og eventuelt kæmpe mod øvrige hamstere i buret for at beskytte sine ufødte unger.
  • Hamsteren indtager mere vand og føde end normalt, da ungerne i maven også har brug for nærring. Her gælder det samme som for mennesker.
  • Hamsterens vægt stiger – ikke nødvendigvis som en bule på maven men som omkredsen på hamsteren generelt. Hamstere får som regel ikke en større bule på maven før der er kort tid til fødselslen, men på baggrund af deres øgede væske- og fødeindtag, vil deres vægt som regel stige i perioden, hvor de er gravide. Det ses dog mere som selve omkredsen af hamsteren, der bliver større og større.
  • Hamsterens brystvorter bliver mere og mere synlige, når hamsteren er gravid. Til slut i graviditeten, vil de være så tydelige, at de f.eks. hænger ned og rammer burets underlag.

 

#2 Hvad kan du gøre for at hjælpe den?

På samme måde som det gælder for gravide kvinder, har hamstere brug for ekstra mad og drikke, når de er gravide. Her kan du som ejer være en god hjælp ved at tilbyde varieret kost, friske grøntsager og andet, som er god nærring, men som samtidig ikke lader din hamster øge sin vægt alt for meget. Derudover har en gravid hamster brug for ro til at finde sig til rette med sin nye rolle som kommende mor, og det betyder, at hamsteren med stor sandsynlighed ikke er ligeså selskabelig, som den plejer at være. Der er ikke meget at gøre ved dette, og den bedste hjælp er at give den ro, som der er brug for.

 

#3 Ungernes første uger

Der er flere faktorer, som er af stor betydning for hamsterungernes udvikling inden for de første par uger:

  • Ungerne skal helst lades for sig selv i hvert fald den første uge uden menneskelig kontakt – ellers kan det føre til, at de udstødes og i værste fald ædes af moderen. En truet hamstermor vil nemlig ofte reagere med at dræbe sit eget afkom, hvilket for mange kan komme som et stort chok. Det er dog helt normalt og kan undgås ved at give ro.
  • Pels er ikke noget, som ungerne fødes med, men det vil i løbet af den første uge udvikle sig, og efter 7 dage, burde rigtig pels kunne ses på hamsteren.
  • Når ungerne bliver født, kan de ikke se – øjnene udvikles og åbnes typisk i løbet af de første 2 uger. De kan dog godt kommunikere med deres mor og drikker fra hende indtil de er udviklede nok til sælg af fordøje føde og drikke.
  • Efter 4 til 8 uger kan hamsterne adskilles fra deres mor og derfor videresælges. Det er også nu, at de bør adskilles i separate bure efter køn, da afkommet også kan parre sig, og det betyder, at der nemt kan komme en rigtig stor hamsterflok ud af bare to hamstre af forskelligt køn.

 

Husk at hamstere formerer sig hurtigt

Det vigtigste at huske på, når din hamster er drægtig er, at hamstere er en af de hurtigste gnavere til at formere sig, og det betyder, at det nemt kan blive til mange unger inden for kort tid. Der er noget helt specielt ved at se det lille dyr bringe nye unger til livs, men lad det kun ske, hvis du som ejer er klar på arbejdet.

Altid kontakt din dyrlæge, hvis du er i tvivl. Eller læs mere på netdyredoktor.dk.

Læserne kommentarer