Hundeopdragelse for begyndere

19. okt 2017

Sådan opdrager du din hund

Hvis du lige har fået dig en hund, så er den tidlige træning essentiel. For en hund, der ikke er blevet opdraget ordentligt eller har fået sat nogle klare grænser kan være ganske besværlige at have at gøre med. Derfor får du her et par gode råd til, hvordan du bedst kan opdrage din hund, og dermed skabe et godt og afvejet forhold fra starten.

 

Du har fået en hundehvalp

Hvis du lige har fået dig en hundehvalp, er det først og fremmest vigtigt, at du har valgt en hund som passer ind din familie og dit hjem. På den måde kan I være sikre på, at hunden trives, og dermed skabes der et bedre fundament for en rar tid sammen.

 • Det første du skal sørge for, når du henter din nye hvalp er at få noget der lugter af dens mor med hjem. Det kan være et tæppe eller en bamse, som den trygt kan putte med i den første tid.
 • Det kan være en rigtig god ide, at du anskaffer din nye hvalp i ferien, for det tager typisk 2-3 uger, før den har vænnet sig til at være alene.
 • Sov sammen med din nye hund i de første par dage. Du kan eventuelt lægge dig på en madras ved siden af hundens kurv, eller lade hunden sove ved siden af din seng.
 • Den første hundetræning bør være simpel og godt med godbidder. Du kan eventuelt starte med at kalde på dens navn, og belønne den efterfølgende, når den kommer.
 • Det er en god ide, at du starter med at træne din hund med at gå med snor tidligt. Du kan starte med korte ture, og stille og roligt øge distancen.
 • Lad hunden have sit eget område, hvor den kan være i fred.

Derudover kan det være en rigtig god ide, at du får tilmeldt dig et hvalpekursus, så du er sikker på, at du får den helt rette og kompetente træning.

 

Du har en ældre hund

Har du derimod anskaffet dig en ældre hund, eller hvis du bare har haft den samme hund igennem mange år, får du her nogle tips til at håndtere de ændringer, som din hund måtte opleve i sit livs efterår:

 • Hold din hund mentalt stimuleret. Selvom din hund er ved at være ret gammel, kan den stadig lære nye tricks. Og det er faktisk også ret sundt for den at lære noget nyt, da din gamle hund stadig har brug for mental stimulering.
 • Tag højde for hundens alder. Med tiden vil din hund måske få nedsat hørelse eller syn, hvorfor du bør ændre din kommunikation med hunden. Ved nedsat hørelse, kan det være en god ide at bruge dit kropssprog mere. Og ved nedsat syn kan det være en god ide at gå tur, når det er lyst.    

 

Lad din hund være en hund

Det er vigtigt at huske på, at din hund er en hund, og at den ikke besidder nogle menneskelige evner eller personlighedstræk. Ganske enkelt lever din hund i en anden verden. Derfor er det vigtigt, at du ikke behandler din hund efter menneskelige normer, og at du er bevidst om følgende:

 • At hunden ikke forstår menneskelig tale eller logik. Den er derimod bundet af sine instinkter.
 • At den ikke har moral eller føler skyld. Derfor bør du heller ikke skælde den ud, hvis den har tisset på gulvet, fordi den ved ikke, at det var forkert gjort.
 • At hunden har brug for en leder. Hunde er generelt flokdyr, hvor nogle racer er mere selvstændige end andre. Det vigtigste er dog, at du som hundens ejer udviser lederskab. Hvis du ikke gøre det, så vil hunden forsøge at tage lederrollen fra dig.

Generelt er det bare sund fornuft, at du lader din hund være en hund. Hvis du vil fordybe dig yderligere i din hundetræning, kan du læse om dyrpsykologi, således du får en bedre forståelse af din hund. Dermed sikrer du dig, at din hundetræning sker mere gnidningsfrit.   

 

Læserne kommentarer