Det oplagte kæledyr - marsvinet

18. dec 2019

At have et marsvin kræver, at man har sat sig ind i, hvordan marsvinet skal passes og derigennem har fundet ud af, om marsvinet egentlig er det kæledyr, man skal anskaffe sig. Marsvinet er et dyr, der som udgangspunkt er nemt at holde, men der er enkelte ting, som man skal være opmærksom på – og dem præsenteres du for her.

 

Derfor skal du vælge et marsvin

Der er flere fordele forbundet med marsvinet som kæledyr:

  • Marsvinet er – modsat mange andre gnavere – aktivt om dagen, og er derfor velegnet til familier, hvor børn eller lignende ønsker at bruge tid med dyret. Desuden larmer det ikke på samme måde som f.eks. hamstere om natten.
  • I modsætning til større og mere tidskrævende kæledyr som hunde og katte, kan et marsvin klare sig selv længere og kan godt være alene hjemme.
  • Marsvinet kræver ’kun’ den plads, som dets bur fylder. Det betyder, at marsvinet aldrig behøver komme ud af buret medmindre, at der kæles med det, og dette er en sikker måde at sørge for, at kæledyret hverken ødelægger ting eller skaber problemer i andre rum, men derimod holder sig i sit eget hjem.
  • Levetiden for et marsvin er længere end levetiden for mange andre gnavere. F.eks. lever en hamster i gennemsnit ca. 2-3 år, mens et marsvin har en levetid på op til 8 år. Dette kan især være en fordel for familier med mindre børn som ønsker et kæledyr, børnene kan vokse med, men som samtidig ikke har den plads og tid, som det kræver at have hund eller lignende.

Der er dog også ting ved marsvinet, som er nødvendige at tage hensyn til:

 

Ude godt – hjemme bedst

Et marsvin er, som alle andre kæledyr, oprindeligt vant til at leve i naturen, hvor der er uanede mængder af plads og nye steder, som dyret kan udforske. Det samme gør sig ikke gældende, når marsvinet sættes i bur, og det er derfor vigtigt at sørge for, at buret er af en vis størrelse, så marsvinet ikke kommer til at kede sig, og så det kan skabe sig et hjem, som det er tilfreds med. Sørg for at buret er bygget op af de rette materialer, og at de rette redskaber for marsvinets udvikling er tilgængelige heri.

 

Et selskabsdyr der elsker opmærksomhed

Marsvinet er i særdeleshed et selskabsdyr, der som udgangspunkt begår sig bedst i flok. At anskaffe sig et enkelt marsvin kan derfor betyde, at dyret vil blive utilpas, og det kan have betydning for helbredet og levetiden. Det kan være en god idé at anskaffe sig to marsvin, der kan holde hinanden ved selskab, og som holder aktiviteten i buret oppe. Desuden elsker marsvin at blive kælet med, og dette er til stor glæde for mange men kan også kræve tid. Det siges, at minimum 1 time om dagen bør være afsat til at underholde, kæle med og aktivere et marsvin, men sammenlignet med andre kæledyr, bør dette være overkommeligt for de fleste.

 

Hvad med fordring?

Vegetarmad i form af friske grøntsager og de rigtige vitaminer er nødvendige ting, som altid bør være en del af marsvinets kost. Et marsvin skal fodres dagligt men med et rimelig følsomt tarmsystem, bør det f.eks. undgås, at marsvinet får citrusfrugter eller mad serveret direkte fra køl. Desuden er gnavere kendetegnet ved, at deres fortænder vokser hele livet, og har marsvinet ikke adgang til en slibesten, kan det risikeres, at det pludselig stopper med at spise trods det, at maden og kosten er tilpasset perfekt. Der er flere sundhedsmæssige tegn, som kan vise sig at være af stor betydning for marsvinets helbred, men ofte handler det om at finde den rigtige variation i fodring, at holde dyret aktivt eller blot at sørge for, at det har det godt.

Læserne kommentarer