Din hests sundhed er vigtig
23. okt 2017
Få dyrlægens bedste råd til at holde din hest sund
Der er mange ting at være opmærksom på, hvis du gerne vil sikre, at din hest er så sund og rask som muligt. Vi giver en komplet vejledning. Hvis du er så heldig at have din egen hest, så er du sikret en fantastisk dyreven i mange år. Man kan knytte et utroligt bånd med sin hest eller pony. Men det kan også være en dyr hobby at ride. Udover udstyret til hesten, skal du også have udstyr til dig selv. Det koster også penge have hesten opstaldet, hvis du ikke har hestebokse derhjemme (og det er nok de færreste, der har det). Og så koster det også penge, hvis du vil starte stævner eller have undervisning.
Sidst, men bestemt ikke mindst – faktisk er det måske det vigtigste punkt – så skal hesten jævnligt undersøges af en dyrlæge for at sikre, at den er sund og rask.
Hesten er et brugsdyr, og det kan slide på dens led og muskler at blive redet på, og derfor er det vigtigt at sikre, at den har det godt. Ved at undersøge din hest regelmæssigt kan du også tage irriterende skader i opløbet, så du og din hest ikke er sat ud af spil flere uger eller måneder i træk. Det er en god idé at alliere sig med en dyrlæge, der har specialiseret sig inden for heste. Det kan for eksempel være Hestedoktoren.dk, der har mange års erfaring med at behandle både heste og ponyer af alle slags racer.
Her får du hestedyrlægens bedste råd til at holde hesten sund og rask:
- Tro aldrig, at et haltende ben går over af sig selv
Hvis din hest er halt, så er det vigtigt at få en professionelt hestedyrlæge til at undersøge hesten igennem. Nogle gange kan man se med det samme, at hesten halter på sit ben. Men andre gange må man være mere opmærksom. Hvis hesten virker uvillig, slår med hovedet eller er urolig på biddet, så kan det skyldes smerter eller ubehag. Halthed kan skyldes mange ting – det kan være seneskader, overbelastning, eller måske er den kommet til skade på folden. Uanset hvad, er det vigtigt at få skaden undersøgt til bunds og få lagt en plan for hensigtsmæssig genoptræning. - Få hestens tænder undersøgt regelmæssigt
Hvis din hest viser symptomer som fordøjelsesproblemer, tyggebesvær, vægttab som følge af nedsat appetit eller hovedrysten, så kan det tyde på, at din hest har tandpine eller andre former for smerter i munden. Når dyrlægen undersøger tænderne, kigger hun efter spidser, kroge, diagonalbid, karies og lignende. Og så bliver tænderne raspet for at undgå spidser. - Beskyt din hest mod sygdomme
Det er vigtigt at få hesten vaccineret for at beskytte den mod forskellige sygdomme. Kontakt din dyrlæge for at få gode råd med henblik på vaccination af heste, og hvor ofte de skal holdes ved lige. Alt efter hvor gammel hesten er, hvilken race den har, og hvor meget den bliver brugt, varierer det, hvilke vacciner hesten har behov for. En dyrlæge kan vejlede dig, så din hest er så godt beskyttet mod sygdom som overhovedet muligt.