Dyrevelfærd og foie gras

10. aug 2023

Hvad er foie gras?

For de fleste hører foie gras til på det eksklusive middagsbord, hvor gastronomien skal nå nye højder. Denne delikatesse er i mange år blevet forbundet med kvalitet og luksus – men hvad består den unikke spise egentlig af? Foie gras er en fransk betegnelse, som direkte oversat betyder fed lever. Det vil med andre ord sige, at foie gras er en spise, som består af fedtlever fra ænder og gæs. Før fuglene tager på træk, overspiser de for at opbygge deres fedtlagre. Det er denne naturlige proces, som produktionen af foie gras forsøger at efterligne – ofte i kraft af tvangsfodring. Der er dog mange forskellige måder, hvorpå foie gras produceres alt afhængigt af det enkelte land og dets lovgivning. Dette er vigtigt at have for øje, hvis man ønsker at nyde den lækre delikatesse med ro i maven.

 

Problemerne med foie gras

I mange kredse forbindes foie gras med dyremishandling. Dette skyldes, at dyrene som regel tvangsfodres med fed mad igennem et rør for at kunne tage på og derved få fedtlever. Mange produktioner benytter sig af et langt rør, som sættes ned i dyrets spiserør to til tre gange om dagen i flere uger. Gennem dette rør fodres dyret med store mængder af foder, som får dem til at tage på. Foderet består ofte af majs og olie, og derfor kan ænder og gæs risikere at tage hele to kilo på i løbet af få uger. Denne fodringsmetode er blevet kritiseret som barbarisk, da dyrene bliver utroligt medtaget af fremgangsmåden. Det er altså argumentet, at ænder og gæs mistrives under denne form for behandling.

 

Gå efter europæiske mærker

Hvis du vil tilføje foie gras til spisebordet uden at gå på kompromis med dyrevelfærd, bør du derfor gå efter europæiske mærker – gerne produkter fra Frankrig. Frankrig er nemlig omfattet af europæisk lovgivning, som forbyder, at dyr mishandles. Ved at vælge fransk foie gras kan man således vide sig sikker i, at dyrene har haft et godt liv på trods af produktionen. Denne type foie gras er som regel en smule dyrere end produkter, der er produceret på normalvis. Ønsker man at bidrage til dyrs velfærd, er det imidlertid en lille pris at betale for den eksklusive delikatesse.

 

Tags

Foie Gras

Læserne kommentarer