Derfor sover katte hele dagen

09. maj 2017

Katte, alt afhængig af alder, har grundlæggende brug for næsten dobbelt så meget søvn som vi mennesker.

 

Katte er ikke nattedyr

Modsat af hvad mange måske tror, så er katte faktisk ikke nattedyr. I stedet er de tusmørke dyr. Derfor vågner mange katte tidligt om morgenen og vil have behov for mad og drikke. Fordi de vågner tidligt, får de også hurtigt brug for dagens første lur, et mønster der gentager sig mange gange i løbet af dagen. Nogle katter tager op til 20 små lure i løbet af en dag, det gælder typisk for indekatte.

 

Rovdyr har brug for meget søvn

Af natur er Katte rovdyr, det betyder at deres krop er i konstant alarmberedskab. Derfor er deres energiniveau højt, når de er vågne, og adrenalinet pumper derud af. Samtidig udmattes katten derfor hurtigt og har et naturligt stort behov for hvile. Selvom din kat ikke er ude at jage efter dens bytte, så opfører den sig alligevel som et rovdyr. Din kat vil derfor elske lege og udfordringer, hvor den skal kæmpe for at få fat i sin fodreskål eller sit yndlingslegetøj.

 

Katte har et helt unikt søvnmønster

Kattes søvnmønster er radikalt anderledes end menneskers. Katte tager mange lure i løbet af en dag og sover sjældent mere end én time i streg. De er konstant på vagt og kan derfor ofte ses sove med øjnene let på klem og ørene strittende. De kan vågne på et splitsekund og springe op, hvis de mærker fare for derefter at blunde videre.

 

Som ejer, så kat

Har du haft din kat i mange år, har I helt sikkert knyttet et særligt bånd. Mange katteejere med ældre katte opdager, hvordan deres katte med tiden får et søvnmønster der ligner mere og mere deres eget. De fleste katte er selskabsdyr og sover derfor, når ejeren sover eller ikke er hjemme. Resten af tiden holder den sig vågen, så den får mest muligt udbytte af sin ejers selskab.

 

Hvis din kat sover for meget

Det kan være svært at vurdere om din kat sover for meget. Især killinger og ældre katte har brug for meget søvn. Langt de fleste katter elsker at finde sin en solstråle i vindueskarmen og tage lur der i løbet af dagen. Hvis din kat pludselig udviser et større søvnbehov end normalt og samtidig ikke vil spise eller lege som normalt, så bør du opsøge en dyrlæge.

Grundlæggende kan man dog sige som tommelfingerregel, at katte der blunder dagen væk, kun afbrudt af leg og mad, er veltilpasse og raske katte.

 

Læserne kommentarer