De bedste husråd mod rotter

02. mar 2018

Kom skadedyrene i forvejen og hold huset rent

Ikke alle har oplevet dét at have skadedyr i hjemmet, men de som har ved, hvor forfærdeligt det kan være at opdage en rotte løbe på tværs af køkkengulvet. Der findes enkelte ting, som du selv kan gøre, for at komme dyrene i forkøbet, og på den måde kan du undgå ubehagelige overraskelser, som kan koste dyrt.

 

Hvad tiltrækker rotter?

En rotte tiltrækkes overordnet af 3 ting, som ikke altid er nemme at undgå. Rotter er ofte altædende, og de tiltrækkes af steder, hvor de kan finde mad. Har en rotte først fundet et tilholdssted, hvor den også kan finde mad og ly, kan det være svært at slippe af med den igen. Derudover tiltrækkes mange rotter af lune, urene og overdækkede steder, hvor de kan bygge en form for rede og gemme sig for større rovdyr som f.eks. ræve. Slutteligt, er rotternes egentlige tilholdssted ofte i kloakkerne, hvor de især tiltrækkes af fugtigheden.

 

Bekæmpelse af rotter indendørs og udendørs

Du kan i forbindelse med både indendørs og udendørs rottebekæmpelse med fordel forsøge at fjerne det, som har tiltrukket rotterne. Udendørs gælder det ofte f.eks. fuglefoder eller kompostbunker. Samtidig kan lune steder som brændestabler eller bunker af ting, som ikke bruges, være gode skjulesteder for rotter. Indendørs vil det også være rotternes lune tilholdssteder, som kan findes og nedlæges. Som privat grundejer har du desuden mulighed for at benytte smækfælder, men husk at det altid skal anmeldes til kommunen, hvis der findes en rotte – også selvom den er død.

Da rotter som sagt tiltrækkes af fugtige skjulesteder, kan en defekt kloak være den perfekte indgang for en rotte til dit hjem. Det kan derfor være en god idé at gennemgå hele din ejendom for umotiverede huller i f.eks. soklen eller kloakken, som kan være tegn på, at rotter er trængt ind.

At bruge rottegift er en mulighed, som de fleste overvejer, hvis de har opdaget rotter. Opstilling af rottegift er dog for det første er dårligt for vores miljø og for det andet vil føre til et hav af døde rotter og dermed en urimelig stank i det område, hvor rotterne holder til.

 

Undgå rotter i hønsehuset

Høns er som regel altædende, og det betyder, at mange hønseejere smider både varme og kolde madrester ud i hønsegården. Men med mad i haven følger tiltrækningen af rotter, og skadedyrene kan sagtens kæmpe sig gennem hønsegårdens net. Hvis du vil undgå rotter i dit hønsehus, må du derfor for det første sikre, at gården er lukket– både i toppen og bunden. Nettet, som du bruger, kan eventuelt være mere tæt end almindeligt hønsenet, og hvis du er ekstra påpasselig med at smide madrester i haven, vil du med stor sandsynlighed kunne føre en fredelig hønsegård uden skadedyr.

 

Sådan undgår du rotter helt

Det kan være svært at bekæmpe rotter fuldstændigt, da en rotte føder op imod 100 unger i sit 1-2 år lange liv. Det betyder, at bekæmpelse af rotter ofte ikke er lig med udryddelse men nærmere er en proces, som holder rottebestanden nede. Hvis du vil være sikker på, at du får bekæmpet rotter på den rigtige måde – både inde og ude – kan du altid kontakte en professionel skadedyrsbekæmper. På den måde sikre du også, at der bruges de rigtige produkter og den rigtige metode til det enkelte tilfælde. Mange professionelle skadedyrsbehandlere, som f.eks. Jydsk Skadedyrsbekæmpelse, kan også fortælle om rotternes kendetegn, så du i eget hus kan komme bekæmpelsen i forkøbet og opdage skadedyrene i god tid. Se mere her.

 

 

 

Læserne kommentarer