Dette skal du gøre, hvis du har fået en ny killing

31. okt 2017

Kom godt fra start med din nye killing

Hvis du lige har fået en ny kattekilling, er der en masse ting, som du bør tage højde for. For en god start er vigtig, for at få en kat der trives. Her får du et par gode råd til, hvordan du bedst muligt tager dig af din nye killing. 

 

De første dage

Du bør tage fri i et par dage, når du får en ny killing. Det er ret stressende for en lille killing at forlade sin mor og søskende, derfor bør du gøre alt for at gøre de første dage så trygt som muligt. Du kan blandt andet sørge for:

  • at have købt en ny transportkasse, der ikke lugter af et andet dyr, til turen hjem.
  • at have nok med rene håndklæder, som kan give din killing varme og tryghed.
  • at der er ro i hjemmet, til killingen har vænnet sig til de nye omgivelser.

 

Fordelen ved en transportkasse frem for en almindelig æske er, at den først og fremmest er mere sikker i tilfælde af uheld. Derudover giver den også killingen tryghed derhjemme, hvor den i de første dage, får mulighed for at gemme sig væk.

 

Sørg for den rette ernæring

Din killing har brug for 2 til 3 gange så mange kalorier som en voksen kat, derfor er det særligt vigtigt, at du har sørget for, at killingen får det rette foder. En killing får alt hvad den skal bruge fra sin moders mælk, og efter yderligere 6 til 7 uger kan den begynde at spise tørfoder. Killingen er dog først fravænnet sin mors mælk omkring 8 til 10 uger efter den er født. Efter en kat er blevet fravænnet sin moders mælk, bør du ikke give den mælk, da det kan give den diarre.

Derudover kan du følge disse vejledende råd:

  • Du bør give din kat varieret foder, da du ellers risikerer at få en fejlernæret og kræsen kat.
  • Du bør tage højde for om din kat er neutraliseret. En neutraliseret kat er mindre aktiv, og skal derfor ikke have så meget foder som en ikke-neutraliseret kat.
  • Det er en god ide at give din kat græs, det løsner nemlig de hårbolde der ryger ned i kattens mave, efter den har vasket sig.

 

De første tre til seks måneder bør du fodre din kat tre gange om dagen, derefter kan du skære ned til to gange om dagen.

 

Din nye killing skal socialiseres

De første 10 uger af din killings liv, bliver den rigeligt socialiseret af sin mor og sine søskende, men det er vigtigt, at den også kommer i kontakt med mennesker i den første tid. Katte der ikke har været i kontakt med mennesker de første par måneder af deres liv, har en tendens til at frygte mennesker. Så, ved at holde om din killing og lege med den, er du sikker på, at du får skabt et tæt bånd.

Det kan i øvrigt være en større udfordring for din killing at lære nye dyr at kende. Har du eksempelvis en kat i forvejen, bør de ikke være i samme rum før der er gået 1 til 4 uger.

 

Derfor bør du i starten følge disse råd:

  • Hold din nye kat i et enkelt rum med døren på klem. Så dine katte har mulighed for at lugte til hinanden, samtidig med at din nye kat har et sikkert sted for sig selv.
  • Når kattene ikke hvæser ad hinanden kan du lade dem møde hinanden.
  • Hvis dine katte pludselig bliver uvenner efter at have været venner i lang tid, bør du kontakte en dyrlæge, da en af kattene kan være syge. Syge katte kan nemlig virke aggressive.

Hvis du har en hund, bør du følge de samme råd, dog gælder det, at hunde er mere energiske, og derfor bør du give din kat et frirum, hvor den kan få lov til at være i fred.  

Følg dyrlægens råd

Opstår der særlige situationer, du ikke kan håndtere, kan du altid tage kontakt til dyrlægen, som kan vejlede dig.  

Læs flere gode råd om katte her.

Læserne kommentarer