Kaninens drægtighed

01. sep 2017

Hvis der er noget, som kan gøre selv voksne mænd bløde i knæene, er det små kaninunger. Dog er der en masse, man skal vide om de små gnavere, hvis man skal være klar til familieforøgelse. Vi har her samlet nogle af de vigtigste ting omkring kaninens drægtighedsforløb for, at du også kan få en god oplevelse med dit første kuld. 

 

Hvordan ved man om kaninen kan få unger?

Mange har den opfattelse, at kaninen (ligesom de fleste andre pattedyr) har en regelmæssig cyklus. Det er dog ikke tilfældet, og kaninen har faktisk mulighed for at få unger året rundt – og det gør den, hvis den kan komme til det. Ligesom katten har kaninen induceret ægløsning, hvilket betyder, at kaninen ikke har en egentlig brunstperiode. Dog stadig viser kaninen stadig visse tegn på sin brunst, hvilke periodisk kommer til udtryk. De perioder, hvor hunnen har mørkerøde/lilla kønsdele, er hun mere modtagelig over for befrugtningen. Vigtigt er det stadig at huske på, at kaniner formerer sig, hvis de kan komme til det, så husk at holde øje med dem, hvis du ikke ønsker små unger!

 

Det skal du være opmærksom på omkring parring

Parringen tager kun et øjeblik, men ægløsningen kommer først ca. 10 timer efter, hvilket er en af grundene til, at kaninen gerne skal have ro den første dags tid efter. Det anbefales ikke at han- og hunkaninerne går sammen i mere end 10-15 minutter ad gangen, da de kan skade hinanden, og særligt hunnen bliver belastet af hannens selskab. Hvor gammel en kanin skal være ved første parring er individuelt, men man kan som tommelfingerregel sige, at hunkaninen skal være minimum 10 måneder gammel ved første parring, og ideelt set 1 år. Ligeledes bør hankaninen være 1 år ved første parring. Desuden kan kaninen, på samme måde som mennesker, tage skade af at få sit første kuld unger for sent. Senere end ved 4-5 års alderen er ikke anbefalelsesværdigt. Dette er selvfølgelig individuelt fra kaninen til kanin, så det er vigtigt at være sikker på, at kaninen er udvokset og klar til at få unger.

 

Hvad kan jeg gøre for min drægtige kanin?

Som udgangspunkt tager moderen ikke synderligt på under drægtighedsperioden, som typisk varer 28-35 dage, og skal derfor normalt ikke have ekstra foder. Normalt behøver den først ekstra mad, når den har født, eftersom det kræver meget energi af moderen, når ungerne skal die på hende. Under drægtigheden kan kaninens adfærd godt ændre sig. Det er ikke unormalt, at moderen udviser urolighed, aggressivitet og nedsat ædelyst eller bliver mere tilbageholdende. Derfor er den en god ide at skabe de bedste rammer for hende: nogle hunner kan godt finde på at bygge rede inden de skal føde. Man kan med fordel gøre buret rent op til terminen, således at hun har friskt hø at bygge sin rede af.

 

Når kaninen føder

Kaniner er utroligt selvhjulpne i forhold til fødsler. De vil typisk ikke føde foran mennesker, så det er vigtigt at man ikke forstyrrer dem. Normalt bliver de urolige op til fødslen, og begynder redebygningen, som også kan foregå under fødslen. En fødsel består af opblokning, veer, udrivning og efterbyld. Moderen bider selv naglestrengen over og spiser morderkagen. Herefter slikker hun ungerne rene og dier dem 1-3 gange i døgnet. Det varierer meget, hvor mange unger en kanin føder. Hvor mange unger får en kanin? Ja, det kommer blandt andet an på racen, men gennemsnitligt er et kuld på 4-8 unger.

Læserne kommentarer