Hvad er en terapihund?

19. nov 2019

Er hunden menneskets bedsteven?

For rigtig mange mennesker er hunden en uvurderlig ven, som hjælper i hverdagen. Den gør dagen nemmere at komme igennem. Især når man ser samarbejdet mellem en førerhund og en synshæmmet person, bliver man bekræftet i, at hunden virkelig er menneskets bedsteven. Det er en beundringsværdigt at se, hvor stor en glæde og ivrighed førerhunden hjælper med.

Det er en meget dyb og uforklarlig kontakt. En førerhund er ikke født med disse færdigheder. Der ligger selvfølgelig hundredvis af timer med træning bag det. Træningen er opbygget, så hunden bevarer glæden ved at arbejde men på samme tid bevarer sin naturlige adfærd som hund.

Alt i alt: Hunde kan trænes til rigtig meget. For eksempel har man terapihunde på hospitaler, da forskning viser, at terapihunde mindsker stress og leverer en følelse af tilknytning og tilstedeværelse i vanskelig situationer, som er svære at håndtere.

 

Hvad er en terapihund?

En terapihund er en hund, hvis rolle er at reagere på mennesker og deres miljø under tilsyn af hundeejeren. Terapihunde er aktive, og de udfører typisk noget sammen med andre mennesker. Det kan være øvelser som stimulerer grov- og finmotorikken eller demensgymnastik. Formålet med en terapihund er, at den skal øge motivationen, velbefindende og den generelle sundhed. En terapihund kan arbejde med enkeltpersoner eller i grupper.

Det er vigtigt at bemærke, at hunden ikke er behandlingen, men den kan virke som katalysator for behandlingen, og den er supplement til en anden behandling.

 

Hvordan hjælper en terapihund?

Hunde er fantastiske skabninger, og vi mennesker burde lære noget af dem: Hunde har den evne, at de accepterer folk uden at dømme personer ud fra deres udseende, deres lugt eller deres status i samfundet. Ligegyldigt om du er rengøringshjælper eller advokat, så reagerer hunde på menneskers følelser og udviser empati. De kan genkende sorg, hvilket får dem til at reagere med lyde og nærvær til den person, der er ked af det.

Forskning viser, at blodtrykket sænkes, når man taler med en hund. Lille Fido har nemlig altid tid til at lytte og er på samme tid altid begejstret og glad. Terapihund har også positiv effekt på PTSD, kræftsygdomme, depression, hjertelidelser, angstlidelser, ensomhed og immunforsvaret. Mange af de nævnte sygdomme er der rigtig mange mennesker, der kæmper med i dag.

Vi er endnu ikke helt færdige med at opremse alle de fordele, der er ved en terapihund. Her kommer den sidste: Når man rører ved en hunds bløde pels, formindskes stresshormonet i kroppen, og oxytocin, der beskytter dig mod depression, frigives. Man kan rolig sige, det er en win-win situation: Hunden får opmærksomhed, du får et sundere sind.

 

Situationer hvor terapihunde kan hjælpe

Terapihunde kan hjælpe mennesket i rigtig mange situationer. Det er faktisk kun fantasien, der sætter grænser for, hvad en terapihund kan være behjælpelig med. Man kan nemlig træne hunde til rigtig meget. Terapihunde kan for eksempel hjælpe en indelukket person med at blive mere social og udadvendt. Gennem kontakt med hunden, kan personer der har svært ved at stole på andre lige så stille åbne sig op. En person med empati lidelser kan lære at udvikle disse værdier ved at være i kontakt med en terapihund.

Mange danske sygehuse har terapihunde på gangene, fordi dens tilstedeværelse skaber tryghed, livsglæde og harmoni, og de virker beroligende i urolige og stressede situationer.

Læserne kommentarer