Når hunden når sine sidste dage
19. nov 2019
Sådan ved du, det er tid til at få din hund aflivet
Det kan være en rigtig svært at beslutte, hvornår det er tid til at sige farvel til din firbenede ven, og det er aldrig let. Hvordan træffer du beslutningen om aflivning, og hvad indebærer det? Læs med her, og få svar på alle dine spørgsmål.
Sådan vurderer du din hunds livskvalitet
Det er vigtigt at have det in mente, at en aflivning altid bør foretages af hensyn til hunde. Det kræver selvfølgelig, at man er i stand til at sætte sine egne behov og ønsket om at beholde din firbenede ven lidt endnu til side. Det bedste du kan gøre for din hund er, at sige farvel på den rigtige måde og det rigtige tidspunkt, så den ikke lider mere end nødvendigt. Som hundeejer kan man typisk fornemme, når livkvaliteten begynder at forsvinde. Det rigtige tidspunkt for en aflivning varierer fra hund til hund, og det er derfor ikke ens for alle hunde. Du kan vurdere din hunds livkvalitet ved at overveje følgende spørgsmål:
- Har din hund lyst til at være social og lege?
- Har din hund lyst til at gå ture?
- Tager den initiativ til, at der skal ske noget?
- Har den lyst til at spise?
- Har den optimal førlighed over lemmerne, og kan den bevæge sig ubesværet rundt?
- Har dens gummer en frisk lyserød farve? Hvis ikke kan det være tegn på, at den ikke får ilt nok.
Du SKAL altid tage en snak med dyrelægen om, hvornår det er tid til at aflive din hund. Dyrelægen kan rådgive dig i forhold til den enkelte hunds behov.
Sådan foregår aflivningen
Hvis man er kommet dertil, at den eneste udvej er aflivning, har dyrlægen en fast procedure.
Når din hund skal aflives får den først en beroligende indsprøjtning, der får den til at falde i søvn. Den første sprøjte gives som regel i en muskel. Typisk går der 10-15 minutter, fra indsprøjtning til hunden sover. Når hunden sover, får den en høj koncentration af bedøvende indsprøjtning, så hjertet bedøves og alle centre i hjernen lammes, og dermed sover den stille ind. Der kan komme nogle gisp fra hunden, men det er udelukkende nerverefleks og ikke smerte. Herefter tjekker dyrelægen, om pulsen og vejrtrækningen er forsvundet. Metoden er yderst skånsom, og den sikrer, at hunden ikke får smerter eller ubehag.
Ved dyrelægen eller hjemme?
Du bestemmer selv, om det skal foregå ved en dyrelæge eller i hjemmets ro og mag. Nogle hunde er ikke så glade for dyrelæger, og derfor vælger nogle at få deres hund aflivet derhjemme, så den føler sig tryg og bedre kan slappe af. Andre hunde har det okay med dyrelægen og kan derfor sagtens gennemgå aflivningen ved dyrelægen. Der findes ikke et konkret svar på, hvad der er rigtigt eller forkert. I sidste ende handler det om den enkelte hund, og hvad den vil have det bedst med.