Du kan opsætte dit hestehegn selv

02. mar 2018

Opsæt selv dit hestehegn – gode råd!

 

Står du og skal have bygget dig et hestehegn? Det er heldigvis muligt at gøre selv, for de fleste, hvis man ønsker det. Her i artiklen kommer vi ind på nogle gode råd, som forhåbentlig kan være dig godt til hjælp, når du skal træffe beslutninger for dit hegn – for eksempel når du skal være vælge højden, udseende, træsorten med mere. Derudover kommer vi også ind på et par tips til, hvordan du bedst kan vedligeholde hegnet til dine heste, så det kan holde så mange år ud i fremtiden som muligt.

 

Æstetisk eller praktisk? Hvad er du mest til?

Når man skal vælge materiale og hegnstype til heste, kan man både købe materialer som er virkelig flotte og æstetiske at se på, samt finde hegnstyper, som er mere orienterede mod det praktiske behov for hestehegn og måske har et mere neutralt ’look’, og ikke nødvendigvis påberåber sig den helt store opmærksomhed.

 

Opsætning af hestehegn – kan man det selv?

Man kan sagtens selv opføre et hegn til hest, uden at det bliver ”helt til hest”. Mange forhandlere af disse produkter ved godt noget om opsætning, og kan derfor også godt give et par tips til dig, hvis du står og skal opsætte et hestehegn. Derudover er der naturligvis tømrere og andre typer af virksomheder, som sagtens kan hjælpe med opsætningen, hvis du foretrækker selv at undgå at skulle kaste dig ud i det håndværksmæssige.

 

Bløde former er bedst

Bløde og runde former frem fra skarpe kanter og hjørner kan være en fordel, når det kommer til hegn til dyr. Derfor kan man kigge efter produkter, som har en minimalt antal af disse steder, hvor dyret kan komme til skade eller påføre sig selv smerter.

 

Hvor højt skal hegnet så være?

Hvor højt hegnet skal være afhænger af, hvilken hesterace, der skal være i folden, samt af hvor høje de specifikke heste er. Derudover kræver store, fuldvoksne heste naturligvis et højere hegn end ponyer. Netop derfor kan man godt stå med en større udfordring, hvis man skal hegne både rideheste og små ponyer ind i samme fold, og derfor bør man faktisk skabe en separat indhegning til sine ponyer, og en anden indhegning til de større heste.

Typisk vil der være tale om en passende højde på omtrent 120 centimeter for heste og 90 centimeter for ponyer.

Som en god hovedregel, tager nogen udgangspunkt i en tanke om, at hegnet skal være hestens højde fratrukket omkring 10%. Her skal der naturligvis tages udgangspunkt i de højeste heste i folden, når højden på hegnet skal bestemmes. I øvrigt kan det være en god idé at supplere træhegnet med eltråde, som gør at hegnet kan være dækkende i højden for flere hestes højder, end hvis man udelukkende benytter sig af træhegn.

Kombinationen af træhegn og stødhegn er i øvrigt også den mest almindeligt anvendte.

 

Hvilken type træ er bedst til hegnet?

Som hovedregel skal man vælge sine pæle i en kvalitet, som kan holde i omtrent 20 til 30 år. Arbejdsbyrden i at få monteret pælene er lige så stor, uanset hvilke pæle man vælger – så derfor er det bare med at få valgt nogle pæle, som kan holde i lang tid fremover.

Forskellige trætyper er kendte for at holde i forskellige antal år, og det er derfor vigtigt at lave sin research på dette område, hvis man gerne vil have en langtidsholdbar løsning, som også vil være en fordel når/hvis man står en dag og skal sælge huset videre. Som et eksempel, kan nævnes at nordisk træ holder længere end østeuropæisk træ, hvilket skyldes, at det nordiske træ gror langsommere. Forskellen på holdbarheden mellem disse to typer af træ kan godt være meget markant.

 

Den rigtige måde at vedligeholde hestehegn?

Udover det rent udseendemæssige og æstetiske, som nogle hesteejere gerne vil prioritere, er holdbarhed den vigtigste grund til, at man bør vide noget om vedligeholdelse af hestehegn. Mere præcist handler det om at undgå, at hegnet går til for hurtigt. Og den største trussel mod udendørs placeret træ, er risikoen for, at der kommer råd og svamp. Skal man undgå disse plager, må man (desværre) indstille sig på at yde en indsats for at vedligeholde sit udendørs placerede træ – uanset om der er tale om hestehegn eller andet træ, som er placeret ude i den fri luft.

Løsningen på at undgå at træet bliver nedbrudt for hurtigt, er at tjekke op på træet minimum én gang om året, og så sørge for at give det en overfladebehandling, hvis det trænger.

Læserne kommentarer