Hjælp til frygt for katte

19. nov 2019

Frygt for katte – hvorfor har man det?

 Ser du rødt, hvis du møder en kat, og ved du ikke helt hvorfor? Der kan være mange forskellige grunde til din frygt for det firbenede dyr, og vi har samlet nogle af dem.

 

Forklaringen bag frygten

  • Det, man ofte hører at folk virkelig ikke kan lide ved katte, er deres humør. Katte gør, hvad de har lyst til. Det kan resultere i, at de det ene øjeblik synes, det er det hyggeligste i verden at blive nusset af dig, og at de i det andet øjeblik synes du er det mest irriterende på jorden og kvitterer for den mening med at sætte kløerne i din arm. Katte er uforudsigelige, og det kan være skræmmende.

 

  • En anden grund til din frygt kan være, at du tidligere har haft en dårlig oplevelse med dem. Måske er mindet svejset fast i din hukommelse, og måske kan du slet ikke huske, at du har haft et dårligt møde med kattedyret. Hvis et ubehageligt minde med en kat ikke lige dukker op i hukommelsen, kan du evt. spørge folk, der har kendt dig siden du var lille, om de var vidne til et uheldigt møde mellem dig og en kat. Den slags oplevelser kan i hvert fald resultere i en vedvarende frygt for katte.

 

  • Din frygt for katte kan være begrundet, men den kan også være helt irrationel, som den er i dette punkt. Din frygt kan nemlig være skabt ved, at andre har fortalt dig, at katte er nogle små monstre. Måske har dine forældre fortalt dig, at katten er et farligt dyr, som man skal passe på, eller måske så du som lille en film gentagne gange, hvor en karakter var rædselsslagen for katte.

 

  • Problemet kan også ligge i dine gener. Du kan faktisk være genetisk komponent for at få angstlidelser, og dermed også for at få angst for katte. Er der flere i din familie, der kæmper med angst? Så er det måske her, svaret findes.

 

  • Sidst men ikke mindst kan menneskets historie være en forklaring. Katte er nemlig et af de dyr, vi som menneskeart har en nedarvet frygt for. Det betyder, at da mennesket for utrolig mange år siden levede ude i naturen, var katte en reel trussel for vores overlevelse, og den frygt er ikke nødvendigvis forsvundet, bare fordi vi i dag lever i parcelhuse med tamme dyr og ikke junglen sammen med vilde katte.

 

Varer frygten hele livet?

Der kan være mange grader af frygt for katte. Måske føler du blot en smule ubehag, hvis du ser en kat smyge sig rundt på sofaen, eller måske er det en direkte fobi du har, hvilket kan ende i angstanfald og følelsen af at blive hæmmet i sin hverdag. Det hele kan kureres, men hvis man ikke prøver at rykke ved sin frygt, ændrer tingene sig aldrig. Man kan prøve at udsætte sig selv for situationer med katte, man ikke bryder sig om, for at bekræfte sig selv i, at der ikke sker noget dårligt. Man kan også søge hjælp, for eksempel inden for kognitiv terapi, hvis ens problem er for stort, til at man kan se frygten i øjnene selv.

 

Læserne kommentarer