Familievenlige gnavere

18. dec 2019

Gnavere er populære familiedyr – især til familier, hvor børnene ikke er vant til større dyr. Det skyldes bl.a. at gnavere ofte er rimelig nemme at holde, og deres mindre størrelse og søde udseende gør dem meget børnevenlige. Men selvom verden største orden af pattedyr faktisk er gnavere, kender de fleste mennesker kun til enkelte slags, og det kan gøre det svært at vide, hvilke gnavere der er egentlig de rette til den enkelte familie. Og hvordan ved du, om en gnaver overhovedet er noget for jer? Læs mere her.

 

  1. Hamster

En hamster er en meget lille gnaver – og lige præcis derfor egner den sig godt til familier med børn. Hamsteren er billig og renlig, og det er kun nødvendigt at have et mindre bur. Samtidig skal der anskaffes foder og lignende, men sammenlignet med større kæledyr som f.eks. en hund eller kat, er udgifterne til en hamster minimale. En hamster kan rimelig nemt gøres tam, men det er også nødvendigt, for den har skarpe tænder og skal gerne ’trænes’ til ikke at bide fra sig. Hamsteren lever typisk 2-3 år og er derfor et godt valg af gnaver for de, som vil ’teste’, om et kæledyr er noget for familien.

Læs også: Hvad kan en hamster ikke tåle?

 

  1. Marsvin

Et marsvin er en større udgave af en gnaver, som dog er kendetegnet ved sin meget fredelige personlighed og sit søde og bløde udseende. Den er ligesom hamsteren billig at holde, og kræver stadig ikke helt vildt meget plads. Et marsvin er dog et meget socialt dyr, som normalt lever i flok, og det kan være nødvendigt at anskaffe sig to gnavere, hvis man vil være sikker på, at de er glade. Fordelen ved et marsvin fremfor en hamster er dog bl.a., at et marsvin er meget aktivt og kræver, at der dagligt tages kontakt med det og leges, hvorimod en hamster ofte er livlig om natten og derfor ikke i de timer, hvor børnefamiliens medlemmer typisk vil tage kontakt til dyret.

 

  1. Rotte

Når man hører ordet rotte, tænker man som oftest på et ulækkert skadedyr, som findes i områder præget af skrald eller i baglokalerne til restauranter med dårlig hygiejne. Rotter er dog også mulige at holde som kæledyr, og gnaveren er faktisk rigtig god til familier. I et større bur kan den for det meste klare sig selv, og den er derfor velegnet til familien, som ønsker dyr, men som f.eks. ofte ikke er hjemme. Anskaffes f.eks. en ørkenrotte, er den typisk blød og samtidig billig at holde, og gnaveren er altædende, hvilket gør den nem at fodre. Det betyder dog også, at f.eks. et træ bur bør undgås, da en rotte typisk vil gnave sig vej igennem buret og dermed slippe løs for at videredrive sin eventyrlysten tankegang.

 

  1. Kanin

Kaninen er blandt de mest populære kæledyr i Danmark, og det er der god grund til. Den egner sig rigtig godt til familier, da den har en rimelig lang levetid, og den kan trænes, passes og plejes præcis så meget, som det passer den enkelte. Den er meget kælen og kan blive helt tam, også skal den helst holdes udendørs, hvilket er en fordel, som kaninen besidder, som de andre dyr ikke har. At den skal være udendørs, betyder nemlig, at den ofte grimme lugt fra afføring, tis og et urent bur undgås indendørs. Ligesom de andre gnavere, er kaninen dog et socialt dyr, som har bedst af at bo med en artsfælle.

Læs mere om: Kaninen som kæledyr

Læserne kommentarer