6 gode råd til den første tid med hundehvalpen

12. jul 2017

Fakta: Hundemor bærer sine hvalpe i ca. 60 dage, inden de bliver født. 

 

Giv din hvalp en god start

Det er vigtigt at få etableret nogle gode vaner allerede fra starten. Her får de 7 bedste råd til, hvordan du sikrer dig den bedste start for jeres nye familiemedlem.

Hundehvalpe er nok nogle af de allermest bedårende skabninger på jorden. Men at blive ny hundemor eller hundefar for første gang er derimod langt fra en dans på roser.

Med denne guide får du vejledning til, hvordan du bedst sikrer dig en problemfri og dejlig første tid med hvalpen, der vil sikre den gode vaner langt ind i livet som fuldvoksen hund.

Når du tager din hund med hjem for første gang, kan du godt vide dig sikker på disse tre ting: Masser af hvalpeglæde, optørring af tissepletter og en omstilling til et helt nyt liv – for du lærer hurtigt, at en hvalp har brug for meget mere end blot en madskål og et hundehus.

Men selvom en hund kræver meget arbejde – særligt i begyndelsen - er det al besværet værd. Ved at få inkorporeret nogle gode og sunde vaner i de første søvnløse uger, har du skabt et godt grundlag for mange hundeår fyldt med glæde for dig og din hvalp.

 

Find en god dyrlæge

Det allerførste sted du og din hvalp skal tage hen sammen, er til dyrlægen. En undersøgelse af hunden vil sikre dig, at den er sund og fri for sygdomme eller andre helbredsgener. Desuden er det vigtigt at spørge ind dyrlægen om, hvilken slags foder han eller hun vil anbefale til din race, samt hvornår og hvilke vaccinationer, hunden skal have. Forhør dig rundt hos andre hundeejere for at få deres anbefalinger.

 

Køb det rigtige foder

Hvalpen vokser rigtig meget i dens første leveår. Derfor er det vigtigt at sørge for, at din hund får det helt rigtige foder, der passer til dens vækstforhold og race. Sørg for, at maden indeholder alle de næringsstoffer, som din hvalp har brug for – og at den hele tiden har adgang til friskt vand.

 

Gør din hund renlig

Hvalpe har det ikke så godt med bleer, og derfor bliver renlighedstræningen ofte den højst prioriterede på listen over hundeejeres liste over færdigheder, som hunden skal lære. Det kræver tålmodighed og planlægning i massevis – og det er nok en god idé at gøre sig sine forholdsregler i forhold til at fjerne dyre tæpper, for det er helt sikkert, at der vil ske uheld. Du bør som hovedregel tage din hund uden for på følgende tidspunkter:

  • Når du vågner
  • Lige inden du går i seng
  • Umiddelbart efter din hund har spist eller drukket meget vand
  • Når din hvalp vågner efter en lur
  • Undervejs og efter fysisk aktivitet

 

Vær opmærksom på sygdomme

I de første par måneder skal du holde øje med sygdomssymptomer, der kan være alvorlige, hvis ikke de bliver opdaget i de tidlige stadier. Hvis du bider mærke i følgende symptomer, er det tid til at kontakte lægen:

 

  • Ingen appetit
  • Ringe vægtforøgelse
  • Opkast
  • Usædvanlig træthed
  • Diarré
  • Vejrtrækningsproblemer
  • Hoste
  • Hævede, røde øjne eller væskende øjne
  • Forstoppelse

 

Lydighedstræning

Ved opdrage din hvalp fra starten sørger du for, at din får et positivt og lykkeligt hundeliv. Lydighedstræning er desuden med til at skabe et stærkt bånd mellem dig og din hvalp. Ved at lære den basale kommandoer som sit, dæk og indkald sørger du desuden for, at du har kontrol over din hund i forskellige situationer. Mange nye hundeejere har glæde af at deltage i hvalpetræning. Det kan du typisk begynde til, når din hvalp bliver fire måneder. Hold træningen positiv med masser af ros og godbidder. Det fungerer meget bedre end straf og skældud.

 

Vær social med din hvalp

Ligesom med lydighedstræning sørger socialisering for, at din hvalp undgår at udvikle adfærdsproblemer. Når din hvalp bliver fire måneder, begynder de at acceptere andre dyr, mennesker, steder og oplevelser. Sørg for at få skabt en masse positive oplevelser og associationer i forbindelse med socialiseringen – både med mennesker og andre hunde.

Er du i tvivl om noget, så skal du altid kontakte en dyrlæge. Find en i nærheden eller hvor som helst i Danmark, heriblandt Rude Dyreklinik. Dyrlægen har altid dit dyrs bedste i sinde.

 

Læserne kommentarer