Undgå sygdom hos høns

16. mar 2018

Sådan undgår du sygdom og utøj hos dine høns

Det er næsten uundgåeligt at have sygdomsfri fjerkræ. De fleste fjerkræejere kender til problematikken og vil gøre althvad de kan for at mindske sygdomme og utøj mest muligt. Vi kommer her med hjælp til at identificere sygdomme og utøj og giver vores råd til, hvordan man bedst kan forebygge mod dem og komme dem til livs.

 

Har hønen fået blodmider?

I Danmark er den mest almindelige fuglemide blodmiden – bedst kendt som kyllingemiden. Den kan kendes på, at den efterlader en helt rød, blodfyldt knop på ca. 1 mm. Selve miden er grålig og bliver rød, når den har suget blod fra hønsene.

Hvis miderne har fået fat, bliver hønsene blege og sløve. For nogle høns går ægproduktionen ned eller endda helt i stå. Hvis man mistænker blodmider, er der et simpelt trick, man kan bruge. Kør et hvidt stykke stof på undersiden af hønsenes siddepind. Hvis der kommer røde blodmærker på stoffet, er det et næsten sikkert tegn på blodmider. Nogle gange vil man også kunne se små blodpletter på æggeskallen.

Hvis du er så uheldig, at blodmiden har fundet ind til dine høns, kan du sprøjte med pyrethrumspray. Man får sjældent bugt med miderne i første omgang, så man bør følge op med flere behandlinger. Hvis du er i tvivl om behandlingen, bør du tage kontakt til en dyrelæge.

 

Sådan finder du ud af, om hønen har lus

Der findes mange former for lus. De holder til mange forskellige steder på hønen, men oftest omkring kloakken – der hvor hønen udleder sin afføring. Du kan finde de små lyse parasitter ved at sprede fjerene, præcis som man ville gøre det med håret på et menneske, der har fået lus. Kig også efter lusæg, når du er i gang. De kan findes som grå-hvide skorper omkring vinger og kloakken.

Hvis dine høns har fået lus, kan de behandles med forskellige midler – enten som pulver eller kemisk spray. Ofte kan man forebygge liggehønes mod lus ved at give deres redekasser lusepulver en gang om ugen. Haner behandles individuelt. Igen, bør du søge professionel hjælp, hvis du er i tvivl om, hvad der skal gøres, eller hvis de simple behandlinger ikke virker.

 

Lopperne kan være svære at opdage på hønen

Modsat lus lever lopper oftest ikke på selve hønen. De kan findes i strøelsen eller reden, da de kun hopper på hønen for at suge blod. De fleste opdager fuglelopper ved, at man selv bliver bidt på ankler og underben. Det vil minde meget om et myggestik og klø som bare pokker. Du kan få øje på lopperne, hvis du tager en redekasse ud i lyset og i et hurtigt tag fjerne selve reden. Så vil du kunne se små sorte lopper på ca. 3 mm springe væk. Selvom du fjerner dine høns, kan lopperne leve videre op til et år, så det er med at få fjernet al materialet fra reden, hvis der er kommet lopper. Det gøres bedst ved at brænde det – naturligvis forsvarligt.

 

Høner bliver (utroligt nok) også forkølet

For nogle lyder det måske underligt, at en høne kan blive forkølet. Ligesom hos mennesker opstår det, når de er udsat for træk, fugt eller pludselige ændringer i temperatur. Symptomerne er også meget lige som os menneskers. De får løbenæse, eller rettere løbenæb. Man skal dog være opmærksom på, at det kan minde om symptomer for andet end en forkølelse, blandt andet fugleinfluenza. Tag derfor kontakt til en dyrelæge, så snart en høne har løbenæse for at være på den sikre side.

Forkølelse går ofte i sig selv, men kan også behandles med midler, som fås hos dyrelægen eller i dyreforretninger.

 

Hjælp hønen af med forstoppelsen

Ligesom høner kan blive forkølede, kan de også få forstoppelse. Hos høns sker det ofte ved, at deres kro er tilstoppet af fjer, græs, affald eller andet, de har samlet til sig, når de går rundt.

For at afhjælpe problemet kan man give hønen varmt vand at drikke, da det kan hjælpe til at udvide kroen. Derefter skal kroen masseres og roteres med en forsigtig hånd. Hvis det ikke løsner op for forstoppelsen, vil man ofte være nødsaget til at operere eller aflive hønen. Ved aflivning bør man se nærmere på kroen for at identificere, hvad tilstopningen skyldes, så man kan undgå det sker for andre høns.

 

Forebyggelse og behandling af sygdom hos dine høns

Der findes desværre mange flere sygdomme hos fjerkræ, end dem vi har skrevet om her. Men man kan gøre meget selv, for at holde utøjet væk. Man forebygger bedst ved at gøre følgende:

  • Dybdegående rengøring af hønsehuset mindst én gang om året
  • Skift hele bunddækket mindst én gang om året og drys kalk ud inden nyt bunddække lægges
  • Skift det øverste lag af bunddækket en gang i ugen
  • Investér i redekasser, der kan skoldes i kogende vand – det gør rengøringen lettere
  • Skift jævnligt redematerialet ud og drys et tyndt lag dolomitkalk i bunden, inden der lægges nyt materiale i redekassen
  • Skub siddepinde og påfør olie for at undgå blodmider mest muligt
  • Skold vandskåle og forderskåle jævnligt
  • Sørg for, at dine høns har et tørt sand-/jordbad, hvor de året rundt kan rense sig

Hvis forholdsreglerne er taget, og der alligevel opstår sygdom, skal dyrene behandles hurtigst muligt. Da høns er konsumdyr, hvor vi spiser både kød og æg, er det ikke ligegyldigt, hvordan dine høns behandles. Søg derfor professionelle råd, hvis der opstår sygdom eller utøj, så du ikke ender med at gøre dig selv eller andre mennesker syge.

 

Læs om hvordan du holder rotterne ude af hønsehuset

Læserne kommentarer