Hold hønsehuset rottefri

12. mar 2018

Skadedyr i hønsehuset - tag få forholdsregler

Tager du blot nogle få forholdsregler, kan du faktisk sagtens undgå rotter i hønsehuset. Og det er der god grund til, for rotter medbringer alvorlige sygdomme, som kan sætte både vores kæledyrs og vores eget helbred i fare. Og er der først rotter i hønsehuset, så stiger risikoen for, at de kommer skræmmende tæt på huset.

 

En rotte er tiltrukket af de steder med føde og mulighed for at bygge rede. Faktisk kan hønsehold være en af de hyppigste årsager til, at man får rotter nær sit hus. Og hvordan kan det være? Det hænger sammen på den måde, at rotternes primære mål er at finde mad og et sted at opholde sig og bygge rede, og begge dele er der, desværre for hønsene, mulighed for i en hønsegård. Med afsæt i dette kommer her nogle råd, der kan være gode at følge.

 

Hvad kan man gøre mod gnaverne?

For at undgå at der flytter rotter ind i hønsehuset, er det vigtigt at:

Et par forebyggende tiltag mod rotternes besøg i hønsehuset er,  at:

  1. Undgå at have mad til at stå i skåle og så videre om natten. Årsagen siger nok næsten sig selv.
  2. Man sørger for at hønsehuset er hævet et stykke over jorden, og sikret med metalnet, som typisk er gravet ca. 60 cm ned i jorden langs hønsehusets sider, så der skal mere til, for at rotterne kan trænge ind.
  3. Man sørger for ikke at rode i nærheden af hønsehuset, da rodet kan blive til et udmærket hjem for rotter.

 

Andre facts og råd

Har man mistanke om, at der er rotter et sted, har man lovmæssig pligt til at anmelde tilfældet til Teknisk Forvaltning i den kommune, problemet er i. Rottebekæmpelsen i kommunen vil derefter komme og vurdere situationen. Desuden er der strenge regler for, hvad man selv må gøre, da for eksempel brug af gift og fælder kan være til fare for andre end rotterne – og gøre rotterne resistente, hvilket er et stort problem.

De seneste år har der været en del anmeldelser af rottetilfælde, og Niels Jacobsen, direktør for Kiltin udtaler at:

Situationen kan blandt andet være forårsaget af omfattende ændringer i lovgivningen –  blandt andet af måden rottegifte må udlægges på, samt lovgivningsmæssige restriktioner for hvilke rottegifte der må anvendes i konkrete situationer.”

 

Derudover kan de mange anmeldelser også skyldes klimaforandringer, lav vedligeholdelsesaktivitet af kloakker, digitalisering af anmeldelsesprocessen, samt måske at danskerne er begyndt at give bedre levevilkår til rotterne.

Symptomer på at man har rotter kan ifølge skadedyrsfirmaet Kiltin A/S blandt andre ting være at det, uden man kender årsagen, lugter af kloak i huset. Lugten kan nemlig betyde, at der er brud på kloakken. Og når der er brud på kloakken, kan de ubehagelige gnavere trænge ind.

Lyde på loftet eller i skillevæggene kan også være tegn på rottebesøg. Endvidere kan gnavet plast, pap, mad eller lignende være et tegn på, at rotterne har gjort deres indtog og det er ved at være tid til at kontakte en skadedyrsbekæmper.

Læserne kommentarer