Få de vilde dyr ind i din have

29. jan 2018

Sådan gør du din have dyrevenlig for vilde dyr

Det er fantastisk med en have, for her kan du nemlig drikke morgenkaffen til sommersolens første blide solstråler, mens fuglene pipper. Og hvis du gerne vil have mere end fuglekvidder til din morgenkaffe, så kan du med ganske få ændringer, få gjort din have til rigtig vildtdyrsmagnet.  

Her får du et par gode råd, hvordan du kan anlægge en såkaldt naturhave, som tiltrækker nabolagets vilde dyr.

 

Gør det behageligt for dyrene nederst i fødekæden

Det første du skal gøre for at omdanne din nuværende have til en dyrevenlig have er at tilføje nogle nye elementer i din have. Disse elementer behøver ikke nødvendigvis at være dyr og kompliceret at fremstille eller anskaffe. Det vigtigste er, at de vilde dyr trives og vil benytte sig af de nye elementer. Du kan med fordel indføre følgende i din have:

  • En kompostbunke
  • En kvasbunke
  • En lille dam
  • En stensætning.

Formålet er, at du skal gøre det rart og behageligt for dyrene lavest i fødekæden. Og her er ting som kompostbunker og kvasbunker noget af det bedste, du kan give til insekter og små pattedyr som eksempelvis pindsvinet. I kompost- og kvasbunkerne er der nemlig mulighed for at finde ly for regnen, og i de kolde nattetimer er det også muligt for de små dyr at gemme sig og holde på varmen. Og hvis du gerne vil have de lidt større pattedyr ind i din have, er det vigtigt, at de mindste dyr i fødekæden har det godt og trives.

 

Giv noget dyrene kan leve i

Det kan være en rigtig god ide at give dyrene noget de kan leve i. Dermed ikke sagt at du skal i gang med at bygge fuglehuse og lignende, men at du kan plante buske og træer, som vilde dyr, fugle, sommerfugle og insekter kan leve i.

Hvis du samtidig vil gøre en god gerning for de lokale dyr, så vælg planter og træer som de vilde dyr er afhængige af. Det kan måske godt være, at det er fristende at indføre noget mere eksotisk i haven, men hvis formålet er at få vilde dyr ind i haven, bør du vælge planter og træer, som de vilde dyr kan spise af og benytte sig af. Og her vil et lokalt, velkendt træ være mere attraktivt.

 

Den vilde have er lettere at passe

Hvis det at have små bambier rendende i baghaven ikke var et stærkt nok salgsargument for den vilde have, så kan du glæde dig over, at det er væsentligt nemmere at passe og vedligeholde en vild naturhave. Blandt andet kan du:

  • lade døde træstubbe stå.

Hvis du har en død træstub, kan du med fordel lade den ligge, da dyrene nemlig vil gøre brug af den. Hvis du synes, det er grimt at se på en bar træstub, kan du eksempelvis plante klatreroser, som giver lidt mere farve og dække.

 

  • lade vær med at klippe stauderne.

Når stauderne visner i efteråret, kan du hjælpe dyrelivet ved at lade dem være. Først og fremmest giver de visne stauder ly for de små dyr, ligesom de også giver edderkopperne mulighed for at bygge spindelvæv i yngletiden i efteråret.

 

  • lade nedfaldne frugter ligge.

Når æbler, pærer og blommer begynder at falde ned fra træerne, vælger de fleste at fjerne dem med det samme, inden de begynder at rådne. Men du kan også spare på kræfterne og lade dyrene klare oprydningen for dig. Fugle elsker eksempelvis nedfaldne frugter.

Hvis du gerne vil have dyrene ind i haven, er det generelt en god ide, at du lader haven være lidt mere vild. I stedet for at beskære visne blomster og planter kan du med fordel lade dyrene tage sig af oprydningen.   

 

Kontakt en professionel

Det kan være ganske simpelt at lukke de vilde dyr ind i haven, men hvis du gerne vil skabe nogle rammer, som også er pæne at se på, kan du eksempelvis få opført en stensætning. Her kan du blandt andet kontakte vognmand Jens Peter Hansen, der kan hjælpe med at levere sten til din have. Med en stensætning i din have, skaber du det optimale klima for vilde dyr, som blandt andet padder og krybdyr vil elske.

 

 

 Læserne kommentarer