Hvad kan en hamster spise?

01. sep 2017

En hamster er et dejligt og nemt kæledyr. De er sjove at lege med, nemme at passe, og billige at anskaffe og fodre. Ligesom at vi selv godt kan lide en lille snack en gang imellem, skal hamsteren også belønnes. Hamsteren er et lille dyr, som gerne sætter tænderne i det meste, men desværre er det ikke alt, der er lige godt for det lille dyr. 

 

Vi har her prøvet at samle en liste med nogle af de ting, den ikke kan tåle, og hvorfor. Dog er det vigtigt, at huske på, at listen ikke er fuldstændig, så hvis du er i tvivl, er det altid en god ide at tjekke op på, hvordan din hamster reagerer på maden.

 

De åbenlyse ting hamstere ikke må spise:

Nogle madvarer er åbenlyst værre for en hamster, end andre. Nogle af de mest banale madvarer, som ikke er gode til hamstre, er menneskeslik. Chokolade, vingummi, lakrids og den slags er rigtig dårligt for de små firbenede venner. For det første er der for stort sukkerindhold, og for det andet indeholder det en masse tilsætningsstoffer, som hamsterne ikke kan tåle. Desuden kan hamstere ikke tåle krydret mad, så hvis du har en rest mexicansk til overs, og du føler for at forkæle din hamster, find noget, som ikke er krydret. Desuden er en god huskeregel, at hvis mennesker ikke kan tåle det, kan hamstere heller ikke.

 

Det er ikke altid sundt at spise salat

Normalt, når man tænker på at give sine gnavere en lille snack, er det typisk ting, som man kommer i ”hønsespanden”, altså salat, tomat og den slags, der bliver til en lækkerbisken for den lille. Men faktisk er der en del grøntsager, som en hamster ikke kan tåle. Det er primært på grund af nitritindholdet. Alle grøntsager indeholder naturligt nitrat, men indholdet er særligt højt i rødbeder, spinat, fennikel, selleri, salat, rabarber og rucolasalat. For os mennesker udgør indtaget af nitrat som udgangspunkt ikke noget problem, så længe vi spiser nogenlunde varieret, men for de små gnavere kan det være farligt. Dette sker, fordi nitrat kan omdannes til nitrit, som har ret stor giftighed.

 

Syre er ikke kun farligt i et laboratorium

Der findes mange forskellige slags syrer, og mange er gode for os mennesker, men syre og gnavere er som hovedregel en dårlig kombination. Selvfølgelig er der de åbenlyde syreholdige fødevarer, såsom citrusfrugter, sure bær og rabarber, men også ting som bitre mandler, som indeholder et forstadie til skovsyre, er dårligt for din hamster. Udover syre er der også en række stoffer, som ikke er godt for hamsterne: laktose fra de fleste mælkeprodukter, solanin, som man finder i aubergine og rå kartofter, og det sukkerstof, som er i avokadoer. Desuden er de fleste løgtyper giftige for mange dyr, da de indeholder svovl, og så er alle stenfrugter farlige.

 

Hvad kan den så godt tåle?

Hamstere kan spise utroligt mange ting, men man skal bare være varsom. Hamsteren spiser de fleste grøntsager – Lige med undtagelse af blandt andet ovenstående. Desuden er den glad for usaltede nødder, frø, urter, kød, insekter og de fleste frugter. Dog skal en hamster ikke have alt for meget og for ofte frugt på grund af frugtsukkeret.

 

 

Læserne kommentarer