Disse dyr kan ødelægge dit stråtag

30. maj 2022

Hvilke dyr kan skade dit stråtag?

Der er intet så idyllisk som et smukt stråtag. Det er hyggeligt og pryder landskabet. Det er ren Morten Korch. Det synes rigtig mange skadedyr desværre også. Det naturlige materiale er godt for miljøet, men det danner også de perfekte rammer for bl.a.:

 

  • Husmåre
  • Rotter
  • Stankelbenslarver
  • Hvepse
  • Gråspurve

 

Hvordan påvirker skadedyrene stråtaget?

Husmåren er en ubehagelig fætter at få besøg af. Den bruger sine skarpe kløer og tænder til at arbejde sig vej igennem taget og laver store huller. Det samme gør sig gældende for rotter, der hurtigt kan bide igennem lagene.

 

Stankelbenslarven laver i sig selv ikke de største skader. Problemet opstår, hvis fuglene opdager larvens tilstedeværelse. Stankelbenslarver er nemlig særdeles velegnet som fugleføde, og fuglene vil derfor lave huller i taget, når de forsøger at indfange larverne.

 

De såkaldte stråtagshvepse er et kæmpe problem. Netop denne type hveps elsker at bygge rede i tagets rør. Det er ofte set, hvordan hvepsene indtager et helt tag og danner store, sværmende kolonier.

 

Gråspurven virker så sød og uskyldig, men den synes tilsyneladende, at strå er det bedste materiale til reden. Derfor oplever mange husejere med stråtag, at spurvene hiver strå ud og derved beskadiger tagskægget. Dette kan kun forhindres, hvis du dækker områderne af med hønsenet.

 

Hvor meget vedligeholdelse kræver et stråtag?

Det er en sejlivet myte, at stråtag kræver ekstra meget vedligeholdelse. Naturligvis skal du tage dig nogle forholdsregler, så du undgår dyr i dit stråtag. Men ellers er stråtaget ret nemt at holde. Sørg for at tjekke det et par gange om året, og derudover skal stråtaget kontrolleres efter et voldsomt stormvejr ligesom alle andre tage.

Tags

Stråtag

Læserne kommentarer