indhegning for geder

07. maj 2018

Sådan holder du dine geder i folden

Geder er på mange måder nemme at holde, da de er nærmest altædende. Det sværeste ved at holde geder kan være at holde dem inden for sin indhegning. Geder både kravler og springer, så det kan kræve sit at holde dem i skak.

Ud over at geder kan springe og klatre, så er de også meget nysgerrige og aktive, hvilket gør dem til nogle vaskeægte udbryderdyr. Her kommer vores bedste råd til at holde gederne på plads.

 

  1. Gode, solide hjørnepæle til hegnet

Så snart hjørnepælene er på plads, gør det resten af opsætningen mere stabil, og det vil kunne holde i mange år. Man kan vælge at banke hjørnepælene i, men det bedste resultat får du ved at grave et dybt hul og stampe godt til omkring stolperne. Hvis det er en indhegning, som du er sikker på skal være der i mange år, kan man også støbe hjørnestolperne ned med beton. Det kan dog være noget bøvl at få det væk senere hen.

 

  1. Giv gederne et godt læskur

Geder hader regn. Giv dem derfor et godt skur, hvor de kan søge ly. Hvis de ikke har et sted at gå i læ, vil de ofte forsøge mere ivrigt end før at komme ud af indhegningen og hen til et sted, hvor der er tørt.

Det giver måske sig selv, men vær opmærksom på, at du ikke placerer gedernes læskur for tæt på hegnet. Geder vil ofte forsøge at søge opad, så et læskurs tag kan virke meget tiltrækkende for gederne og samtidigt være det perfekte afsæt til at komme over hegnet.

Hvis man vil gøre lidt ekstra for sine geder, kan man med fordel give dem en form for klatrestativer af væltede træstammer og store sten, som de kan boltre sig på. På den måde beskæftiger man hele tiden gederne, så de ikke får trang til at søge nye udfordringer uden for hegnet.

 

  1. Vælg et hegn på 120 centimeter eller mere

Vi har allerede fået slået fast, at geder er nogle udmærket udbryderkonger. Derfor anbefaler vi, at du etablerer et hegn, som er forholdsvis højt og gerne strømførende. Geder er meget hårdføre overfor strøm, så det skal man ikke være nervøs for. Man kan vælge at bruge haretæt dyrehegn mellem stolperne, men også strømførende tråde kan gøre jobbet. Hvis man vælger løsningen med tråde, så bør de sættes 20, 35, 50, 75, 100 og 125 centimeter over jorden.

Lige meget om man vælger den ene eller den anden løsning, så bør man give noget luft under hegnet, så gederne kan græsse lige udenfor det opsatte hegn uden at få stød. Ellers kan det også give anledning til, at de vælger at stikke af.

Hvis man synes, at det permanente hegn lyder af meget arbejde, findes der også flytbare hegn. Disse kan dog være lidt for spinkle til at holde på gederne, men kan være et ganske udmærket udgangspunkt, inden man etablerer en permanent løsning.

Læserne kommentarer