Høns i byen

07. maj 2018

Kend regler for hobbyhøns i byen

Hvis du går og drømmer om, at blive selvforsynende på æg og samtidigt blive boende i byen eller i dit parcelhuskvarter, så er drømmen ikke så langt væk, som du måske tror. Man kan i dag få mange simple løsninger, som gør det nemt at etablere en hønsegård.

Men når du vælger at kaste dig ud i et hønse-projekt i tæt bebyggede områder, er der dog nogle ting, du skal huske på. Her kan du få overblikket over regler og retningslinjer, inden du giver dig i kast med projektet.

 

Når hanen galer

Et af de første spørgsmål, der presser sig på, er: Hvad med hanen? Det er vigtigt at bevare et godt naboskab, og det er meget svært, hvis ens hane galer klokken fem lørdag morgen og vækker alle naboerne. Mange bykommuner har indført regler for, hvordan man må holde høns, så man undgår for mange stridigheder. Tjek derfor din kommunes hjemmeside, for at høre hvad reglerne er, der hvor du bor.

De fleste bykommuner har krav om, at man holder hanen i et mørklagt hønsehus mellem solnedgang og klokken syv om morgenen på hverdage og til klokken otte eller ni i weekenderne. Det er både god skik og sund fornuft, at man overholder disse retningslinjer, så man undgår nabostridigheder og sure miner i opgangen.

Vær også opmærksom på, at lokalplaner, byplaner og grundejerforeninger kan indeholde direkte forbud mod at holde høns. Hvis det er tilfældet, er det disse regler, du skal følge fremfor kommunens vejledning.

 

Skal mine høns registreres?

Når du har tjekket for regler og retningslinjer, der hvor du bor, kan du gå i gang med at bygge hønsehus og hønsegård. Hvis dine høns trives og ender med at producere flere æg, end du kan nå at spise, skal du være opmærksom på, at man ikke blot må videregive eller sælge sine overskydende æg.

I mange tilfælde skal dine høns registreres hos Fødevarestyrelsen i det Centrale Husdyrbrugsregister (CHR). Dette skal gøres, hvis blandt andet du…

…videregiver eller sælger spiseæg til andre end din egen husholdning.

…leverer dine fjerkræ eller æg videre til et slagteri, ægpakkeri eller lignende.

…ønsker at opdrætte dine fjerkræ, med henblik på at oprette en lille æggeproduktion.

Du kan finde alle regler og retningslinjer på Fødevarestyrelsens hjemmeside. Er du i det mindste tvivl om, hvorvidt dine høns og kyllinger skal registreres, kan du kontakte Fødevarestyrelsen på tlf. 72 27 69 00 eller skrive til dem HER

 

 

Læserne kommentarer