Inden du køber kanin

18. dec 2019

Det er et stort ansvar at anskaffe sig et kæledyr, uanset hvilken art du vælger. Selv en lille kanin kræver plads, overskud og ikke mindst omsorg. Kaniner er dejlige, hyggelige kæledyr, som børn i alle aldre kan få stor glæde og erfaring af. Men inden du anskaffer dig en kanin, bør du orientere dig i, hvad det kræver og sikre dig, at du har det rette overskud og pladsen til det. Læs med her og lær mere om, hvad du skal være opmærksom på, før du anskaffer dig en af de små, nuttede pelsbolde.

 

Kaniner er en udgift

Det kommer nok ikke helt bag på dig, men med titlen som kaninejer følger der en række udgifter, der rækker udover bare at købe kaninen og buret. Mange bliver overrasket over omfanget af udgifter til kæledyr, og du bør derfor sikre dig, at økonomien rækker. Hver anden måned ca., skal du købe nye forsyninger af savsmuld, halm, hø og mad til kaninen for at sikre sig, at den har de bedste vilkår for at føle sig tryg og godt tilpas. Desuden følger udgifter til pelspleje og negle samt eventuelle dyrelægeregninger.

 

Kaniner bliver op til 12 år

De fleste kaniner bliver omkring 8 år, men kan blive helt op til 12 år, hvis den har de rette levevilkår og undgår sygdomme. Er det børnene der plager, så vær sikker på, at de også synes idéen om en kanin er sjov om 5 år. Kaniner bliver, som hunde og andre kæledyr, en del af familien i mange år fremover og kaver megen omsorg, pleje og tid.

 

Kaniner har brug for et godt hjem

Selvom de fleste kaniner ikke er så store, har de brug for et hjem, hvor de har god plads. Buret skal være minimum 120 cm i længden og højt nok til at kaninen kan strække sig lodret i sin fulde længde. De har desuden brug for at løbe på større arealer i minimum 6 timer dagligt, hvilket kræver en løbegård, en aflukket have eller fx en stue, hvis kaninen lever indendørs. Kaniner er oprindeligt vilde dyr og er vant til at løbe omkring på meget store arealer, så de kan tage skade, hvis de har et for lille bur og ikke kommer nok ud.

 

Indekanin eller udekanin

De fleste vil sige, at kaniner har bedst af at være ude, da der er deres naturlige element. Du skal i så fald sørge for, at anskaffe dig et bur, som kan holde på varmen (gerne isoleret), samt give kaninen rigeligt med hø, så den ikke fryser om vinteren. Skal kaninen i stedet være indenfor, skal du sørge for at ”kaninsikre” et rum, så kaninen fx ikke kommer til at bide ledninger over, skære sig på skarpe redskaber eller bide dine yndlingsting i stykker. Kaniner er MEGET nysgerrige dyr, så sørg for at tage dine forbeholdsregler!

 

Kaniner kræver omsorg

Skal du have kanin, kræver det, at du har tid til at give den den rette omsorg. Det indebærer både, at du passer og plejer den; udskifter vand, fylder madskål, klipper dens negle, børster pels, skifter hø og muger ud i dens bur. Men det kræver også, at du nusser den og giver den kærlighed og lader den løbe på et stort areal i mindst seks timer om dagen.

 

Læserne kommentarer