Gode kostråd til den sunde kat

25. okt 2017

Hvis du har fået en kat, og du ikke helt ved, hvilken slags foder du skal give din kat, så får du her et par gode råd til, hvordan du bedst sikrer dig, at din kat får det rette foder i den rette mængde. Dermed sikrer du dig en sund og glad kat.

 

Det rette foder

Der er mange forskellige slags kattefoder. Hvad du vælger afhænger af dine præferencer, og naturligvis din kats egne behov, men hvis du gerne vil sikre dig en sund og velernæret kat, bør du variere din kost.

Overordnet set kan du vælge i mellem følgende slags foder:

  • Tørfoder:
    Fordelen ved tørfoder er, at det er budgetvenligt, og at det kan holde sig i lang tid. Tørfoder har dog væsentlig mindre vand, og derfor er det ikke velegnet til en kat, der har behov for mere væske. Ligeledes har ældre katte med tandproblemer svært ved at tygge tørfoder. Her er vådfoder at foretrække.
  • Vådfoder:

Fordelen ved vådfoder er at det kommer i portionsanretninger, så du har her nemmere ved at give din kat den rette mængde. Ligeledes har vådfoder et højere vandindhold, som kan hjælpe katte med nyre- og urinvejsproblemer, da den høje mængde af vandindhold hjælper med at skylle eventuelle nyresten ud. Vådfoder er dog noget dyrere end tørfoder, så er dit budget begrænset kan du blande med tørfoder, som er billigere.

  • Råt foder:
    Råt foder kaldes også for BARF, som er en sammentrækning af bone and raw food. BARF er den mest naturlige kost for katten, da det giver katten rigeligt med væske og derigennem belaster nyren mindre. Ligeledes er det også godt for kattens tænder at gnave i ben og større kødstykker.

Hvis du vælger BARF, er der nogle overvejelser omkring råt kød, som du bør gøre dig. Blandt andet bør du ikke give din kat rå kylling, hvor der er tilsat lage. Hvis du giver din kat rå fisk, bør du fryse fisken ned i 48 timer, inden du server det. Du bør dog være varsom med rå fisk, da enkelte fiskearter har et højt indhold af thiaminase som nedbryder thiamin, der omsætter kulhydrater.

Derudover kan det være fornuftigt at variere din kost med både tør- og vådfoder, da de hver især har deres fordele for kattens helbred.

 

Den rette portionsstørrelse

Hvis du vælger at holde dig til kattefoder, er det vigtigt, at du omhyggeligt læser etiketten på bagsiden. For her får du en masse information om hvad foderet indeholder, og hvor store portioner du skal give din kat. Du bør dog også tage højde for:

  • Om din kats aktivitetsniveau. Hvis du har en kat der elsker at slikke sol, skal du ikke give den lige så meget som en kat, der dagligt tager ud og jager efter fugle og mus. For det at slikke sol forbrænder ikke lige så mange kalorier.
  • Om din kat er neutraliseret. Hvis din kat er neutraliseret, er deres naturlige energiniveau sænket, og dermed forbrænder de ikke så mange kalorier.

Men ligesom med mennesker kan du forsøge dig frem med forskellige portionsstørrelser. Hvis din kat tager hurtigt på, giver du den for meget mad, og så skal du skære ned. En overvægtig kat får nemlig samme problemer som en overvægtig person.

Derudover bør du holde dig til at fodre din kat kun to gange om dagen. Unge killinger under seks måneder bør dog fodres tre gange om dagen, da unge killinger har brug for to til tre gange så mange kalorier som en voksen kat.

 

Kosttilskud til katten

Hvis din kat er syg, eller har andre særlige behov, kan du give den kosttilskud. Disse kosttilskud kan hjælpe din kat mod alt fra vitaminmangel til pels- og hårproblemer, diarre og tarmproblemer, fordøjelsesproblemer og listen fortsætter.

Der er kosttilskud til enhver tænkelig situation, men kontakt gerne din dyrlæge inden, du går ud og shopper en masse kosttilskud til din kat.  

Læserne kommentarer