Opdag at katten er syg

19. nov 2019

Lær din kat bedre at kende – se, når den er syg

Måske er du sikker på, at du kender din kat rigtig godt og kan se, hvis noget er galt. Men det er langt fra altid tilfældet hos katteejere, for når det kommer til sygdom hos din kat, har du højst sandsynligt stadig noget at lære. Katte viser nemlig meget sjældent, at de ikke har det godt, og det resulterer ofte i, at ejerne opdager det, når det er for sent.

 

Derfor ser man det ikke

Du kan være en utrolig god katteejer men stadig ikke opdage, hvis den er syg. Katte gør nemlig en dyd ud af ikke at vise, at de er syge. Det har ikke noget at gøre med, at de ikke føler sig knyttet til eller tryg ved deres ejer. Det ligger tværtimod i deres natur.

Katte er fra naturens side vilde dyr. Det ligger i deres natur, at de både er jægere og bytte, så hvis de er for syge til at være jægere, må de skjule tegn på svaghed, så de ikke bliver det næste oplagte bytte. Som katteejer skal man altså være en god observatør for at spotte tegn på sygdom! Vi har samlet en række sygdomstegn for at klæde dig bedre på til at følge din kats sundhed eller mangel på samme.

 

Tegn på, at din kat ikke er rask

Overordnet set kan man sige, at tommelfingerreglen for at kunne spotte, om ens kat er syg, er enhver ændring i dens adfærd. Mere detaljeret kan det være ting som disse:

  • Ændringer i udseendet - din kat kan få mere filtret og fedtet pels, da den måske ikke kan eller vil rengøre sig selv. Dens vægt kan ændre sig betydeligt og den foretrækker at have lukkede øjne, selv når den går rundt
  • Ændringer i aktivitet og bevægelse - den sover måske mere, end den plejer og bevæger sig nødigt. Derudover kan dens bevægelser have ændret sig ved at den halter, ikke vil/kan hoppe eller krummer sig sammen. Den kan tilmed være mere sky over for alt fra sollys til menneskelig berøring
  • Ændringer i hygiejnen - den kan få dårlig ånde og stoppe med at rengøre sig selv hvilket kan give problemer med dens urinveje. Et tegn på sygdom kan også være, at den kun slikker sig et bestemt sted på kroppen

 

Læs også: Hold indenkatten glad

Hvad kan ejeren gøre

Der er altså mange forskellige tegn på eventuel sygdom hos din kat, men de kan som sagt være svære at spotte, da din kat vil gøre alt for ikke at vise det. Det bedste du kan gøre er at kende til din kats vaner og holde øje med, om de ændrer sig. Du kan også tage din kat til rutinemæssige sundhedstjek, så eventuel sygdom bliver opdaget tidligt.

Læserne kommentarer