Dette skal du gøre, hvis din kat er drægtig

25. okt 2017

Har du en kat der er blevet drægtig, eller har du planer om, at din kat snart skal have killinger. Så er det vigtigt, at du kender til de typiske tegn på kattens drægtighed, og hvad du skal gøre under fødslen. På den måde sikrer du dig nemlig en sikker fødsel og nogle sunde killinger.   

 

Kattens drægtighed

Din kat er drægtig i ni uger. Kattens cyklus adskiller sig fra andre pattedyrs cyklus. For i modsætning til andre pattedyr, så får en kat ikke ægløsning. Det er først efter, at katten har parret sig, at den får en ægløsning. Dette sker ved, at der fra hjernen udskilles et hormon, kaldet luteiniserende hormon, som sætter gang i ægløsningen. Ægløsningen sker typisk 25-40 timer efter samleje, og 10-18 timer efter ægløsningen sker selve befrugtningen.

Har din kat parret med flere hankatte, kan det godt ske, at der er flere fædre til dine killinger. Dette kaldes i øvrigt super fecundatio.  

 

Tegn på drægtighed

Har din kat været i løbetid, så er der er en række tegn, som du bør være opmærksom på, hvis du vil være sikker på, at din kat er drægtig. Disse er:

  • Morgenkvalme og opkast
  • Hævede dievorter
  • Øget appetit
  • Vægten stiger
  • Maven vokser.

Det er først cirka to uger efter befrugtning, at du kan se reelle tegn på, at din kat er drægtig. I denne periode vil din kat måske have morgenkvalme og opkast, samt manglende spiselyst.

Tre uger efter befrugtning begynder kattens dievorter at hæve og ændre farve, og du vil også lægge mærke til, at katten sover og spiser mere. I de efterfølgende uger begynder maven da også at vokse.

Syv til ni uger efter befrugtning bør du få gjort en fødekasse klar. Desuden er det en god ide, hvis du, i starten, hygger med katten ved fødekassen et par minutter om dagen, så katten bliver tryg ved stedet. Dermed er du sikker på, at hun vælger det sted, når fødslen går i gang. 

 

Hjælp kattemor under fødslen

I dagene op til fødslen vil din kat sove meget. Faktisk sover og spiser den det meste af dagen, og du bør derfor give den masser af ro. Når fødslen nærmer sig, bliver katten mere rastløs, inden den lægger sig over i fødekassen. Katten vil gerne have, at du er i nærheden, derfor bør du ikke blive væk i længere tid.

Når fødslen går i gang forløber det sig således:

  • Kattens vejrtrækning bliver tung. Dette skyldes presseveer.
  • Når presseveerne når helt ned i bagbenene er selve fødslen sat i gang.
  • Når vandet er gået vil du begynde at kunne skimte den første killing. Du skal ikke være nervøs, hvis du ser en fod eller en hale først.
  • Når den første killing er kommet ud, vil din kat slikke den ren og bide navlestrengen over.
  • Først efter den nye killing er begyndt at die, vil veerne begynde på ny.

Det kan være en god ide at have en digitalvægt og skriveblok ved din side, så du kan notere vægten på killingerne, samt køn og fødselstidspunkt.

 

Når fødslen ikke går som planlagt

En normal og vellykket fødsel tager som udgangspunkt 2-6 timer, men det er ikke unormalt, at fødslen kan vare længere. Du skal dog være opmærksom, når den nybagte kattemor ikke viser nogen interesse for sine killinger.

Her gør du følgende:

  • Stik hul på fosterhinden med fingrene.
  • Klip navlestrengen over et par centimeter fra maveskindet.
  • Rengør katten med et håndklæde eller en vådserviet.
  • Sørg for at killingens luftveje er frie, dette kan du gøre med en sprøjte.

Derefter sætter du killingen ned til kattemorens dievorter, så den kan die. Dette er vigtigt, da den diende killing sæter gang i nye veer, som sætter skub i næste fødsel.

Mellem veerne kan du med fordel give din kat en lille opstrammer i form af en cocktail af fløde, æggeblomme og druesukker.

 

Kontakt dyrlægen

Er du i tvivl om fødslen, eller føler du, at der er noget, der ikke går helt efter planen, skal du tage kontakt til dyrlægen. Han eller hun kan nemlig hjælpe og vejlede dig igennem fødslen. Så er du sikker på, at både kattemor og killingerne kommer sikkert igennem fødslen.

 


Læserne kommentarer