Er det nødvendigt med en tur til dyrlægen

18. dec 2019

Når der opstår problemer med en gnaver, kan det skabe utrolig stor usikkerhed for ejeren, og mange vælger at handle på det mindste problem med at tage til dyrlægen. Det er dog til tider ikke nødvendigt, men hvordan kan man vurdere, om man bør tage dyret en tur til lægen eller blot kan løse problemet selv? Vi giver dig her nogle gode råd til, hvordan du kan vide, om en tur til dyrelægen er nødvendigt.

 

Lav din research – men stol ikke blindt på den

Sker der ændringer eller opstår der problemer med din hamster, bør første step altid være, at du som ejer laver en grundig research på, hvad gnaveren eventuelt fejler. Det kan du f.eks. gøre over internettet eller gennem bøger, som kan lejes på biblioteket eller anskaffes i bogforretninger, men selvom det til tider er tilfældet, at research giver et nogenlunde nøjagtigt resultat, bør du aldrig stole 100% på den. Som det er tilfældet med mennesker, spreder der sig med research hurtigt en frygt for, at gnaverens tilstand er meget værre, end den egentlig er, men finder du frem til, hvad der eventuelt kan være galt med dit dyr, kan det være en god idé at prøve og handle herpå og se, om der sker en forskel. Mærkes der ingen forskel, er dyrlægen næste step.

 

Når det bløde dyr ændrer adfærd

Noget af det, som oftest får folk med gnavere til at kontakte dyrlæger er, hvis gnaverens adfærd ændres. Gnavere er generelt sociale dyr, som nyder at få opmærksomhed og være i kontakt med både dyr og mennesker, og desuden er de meget aktive og elsker ofte at bevæge sig og opdage nye ting. Skulle det ske, at din gnaver ikke længere opfører sig, som den plejer, kan det f.eks. skyldes, at mange gnavere har en kort levetid, og de – ligesom mennesker – bliver mere passive med alderen. Det kan dog også være tilfældet, at gnaverens negle er blevet for lange, at der er problemer med f.eks. fødder, tænder eller indre organer eller at gnaveren på anden vis udviser en reaktion på utryghed, og er gnaveren ikke gammel, kan det derfor være en god idé at få den tjekket hos dyrlægen.

 

Tarme og tænder er specielle

Specielt tarme og tænder er med til at gøre gnavere specielle og adskille dem fra andre kæledyr. En gnaver er kendetegnet ved, at dens fortænder gror hele livet, og hvis en gnaver f.eks. stopper med at spise, ændrer sin sociale adfærd eller ikke længere er ligeså interesseret i foder, kan det skyldes, at dens tænder bliver for lange. Dette kan dog hjælpes ved at anskaffe en slibesten, som gnaveren selv kan holde sin tænder nede med. Ydermere kan nogle gnavere have en meget sart mave, og skulle dit dyr få diarré eller have andre problemer i forbindelse med afføring eller spisning, kan det skyldes, at den er blevet fodret forkert. Her kan du søge råd hos en dyrlæge til at finde det rette foder, men det er ofte ikke nødvendigt at tage gnaveren med til en undersøgelse, da det blot handler om at tilpasse kosten til dens behov.

 

Forebyg problemerne inden de rammer

Der findes flere metoder, hvorpå du kan mindske risikoen for problemer hos din gnaver, inden de indtræder. Her gælder det f.eks. den førnævnte slibesten, som holder gnaverens tænder i den rette størrelse, og du kan også på forhånd sørge for, at det foder, som du giver dit dyr, er det rette til den type. Desuden hænger nogle problemer hos gnavere ofte sammen med deres specielle personlighed – de er meget sociale, og kræver derfor som regel selskab hele tiden fra en artsfælle, og de har samtidig brug for plads til at opdage og udforske samt at få den nødvendige motion til at holde deres vægt nede. Med simple små tricks kan du altså forebygge problemer og undgå en dyr regning fra dyrlægen.

Læserne kommentarer