Rotten som skadedyr

25. nov 2021

Et følsomt og intelligent dyr

Alle har hørt om rotter. Men de fleste kender faktisk ikke særligt meget til dem. Alligevel har vi alle vores fordomme. Kan det dog passe, at rotter er så skrækkelige, ulækre og uhyre væsner? Ved et nærmere blik finder du hurtigt af ud af, at rotter faktisk er meget følsomme, enormt intelligente og egentlig meget ”menneskelige” dyr ‒ stik modsat de fleste forestillinger!

 

Størrelsen på en rotte

Størrelsen på en rotte afhænger af flere faktorer. F.eks. er en hanrotte af naturen større end hunrotten, men andre faktorer spiller en ligeså vigtig rolle. F.eks. er der stor forskel på forskellige rotteracer: en tamrotte, der bliver fodret rigeligt af sin ejer, bliver f.eks. meget større end en vildrotte, der har adgang til færre mad. Rotter er meget større end muse, og deres haler kan nogle gange blive lige så lange som resten af kroppen. Gennemsnitligt bliver en voksen tamrotte mellem 22-28 cm lang og kan have en hale på 18-22 cm. Selvom det virker stort, så vejer en voksen hanrotte sjældent over 1kg. Rotter er også enormt effektive til at komprimere deres kroppe, sådan at de kan presse sig igennem meget smalle huller ‒ ofte så små som en lille mønt!

 

Rotten som skadedyr

Selvom rotten er et fascinerende dyr, så er vildrotten stadig et skadedyr. Hvis vildrotten lever blandt mennesker, kan den være til gene på mange måder. De kan sprede sygdomme og gnave huller i dine vægge og andre ejendomme i din bolig, hapse rester af med og gnave i vigtige elledninger ‒ vildrotten er altså bare besværlig. Oplever du selv rotteproblemer, bør du kontakte en professionel rottebekæmper. Du kan opdage rotter i din bolig ved at lytte efter små banken imellem dine vægge, lede efter tegn på gnaveri rundt omkring, og hvis du selvfølgelig hører de velkendte pibelyde, som rotter laver.

Læserne kommentarer