Undgå bistik

28. aug 2018

Vi elsker sommeren, men med sommeren medfølger også noget, som for rigtig mange mennesker frygter; nemlig bier og hvepse. Nedenfor har vi samlet nogle råd til, hvordan du bedst undgår de ubehagelige stik.

 

Strand, kolde drinks, solskin…. og bier

I højsommeren er de alle steder, især hvis vi indtager et lækkert måltid eller en kold, sød drink udendørs. Vi kan ikke undgå at blive konfronterede med bier og hvepse i løbet af sommeren, men heldigvis er der nogle ting vi kan gøre for at undgå deres giftige brod eller smertefulde bid. Når en hveps stikker, stikker den sin brod ind under din hud og presser giften ud i din krop. Det lyder voldsommere end det er, men et bistik kan gøre ondt og give irriteret, kløende og hævet hud. Nogle mennesker er allergiske overfor bistik, og så kan det have fatale konsekvenser.

 

Don’t panic!

Du sidder på terrassen og nyder en kold cola efter en lang arbejdsdag, men pludselig sværmer fem hvepse omkring glasset med den søde væske. Den mest naturlige reaktion er at slå ud efter insekterne, men denne reaktion er også den dummeste. Den voldsomme håndbevægelse vil blot medføre at hvepsene eller bierne føler sig truede og går til angreb, og så er det svært at undgå et stik eller to. Det bedste du kan gøre er at bevæge dig langsomt væk fra sværmen og lade colaglasset stå.

 

Dæk madvare og drikkevare til

Når kysten er klar og du igen bevæger dig ud i haven er det sidste, du skal gøre at drikke af glasset. Hvepse elsker søde sager - faktisk så meget, at flere af dem nok er ved at drukne sig selv i din lækre, kolde cola. Tager du en ordentlig slurk, kan du meget vel risikere, at bien stikker dig i spiserøret, og her bliver det rigtig farligt. Hæver stikket op, kan den nemlig blokere for luften i dit luftrør, og så skal der hurtigt ringes 112. Spiser eller drikker man ude om sommeren, bør man altid dække mad og drikkevarer til. Tag desuden aldrig en slurk af et glas med en uklar eller farvet væske, eller af dåser/ flasker, hvor man ikke kan se indholdet, hvis det ikke har været overdækket eller observeret hele tiden.

 

Vær ikke attraktiv for insekterne

Bier og hvepse bliver tiltrukket af søde dufte, og det er ikke kun cola eller andre sukrede drikke, de kan lide. Også din søde parfume eller deodorant kan tiltrække biernes opmærksomhed, så undgå at tage duftspray på, før du sætter dig ud, hvor der er risiko for mange hvepse eller bier. Også klare farver og blomstrede bluser kan tiltrække bierne. Deres hjerne er ikke større end, ja, et sandkorn, og ligner du en blomst, så er du en blomst.

Afmærk dit territorium

Nægter man at lade hvepsene styre, om man skal indtage sin mad og drikke udendørs på de lune sommeraftner, kan man gøre nogle ting for at holde bierne væk fra sig. Man kan sætte en magreteskål med en sød væske, såsom saftevand, honning eller en sukkersirup. På den måde kan man lokke bierne hen til magreteskålen og væk fra mad og drikke. Endnu en ting man kan prøve er at hænge en brun papirspose op i et træ eller busk, for på den måde tror bier, at der er tale om en anden bikube. Bier har respekt for hinandens territorier, og nærmer sig derfor ikke, hvis de tror, at de befinder sig på en anden floks territorium.

Læserne kommentarer