Sterilisering - sund og rolig kat

01. jun 2018

Du kan beskytte din kat og hjælpe dyrelivet

En kat har et naturligt jægerinstinkt, og mange bilder sig selv ind, at dette instinkt er grunden til, at katten strejfer rundt udenfor dag ud og dag ind. Der kan dog også være en anden grund. Hunkatte leder naturligt efter en mage, som kan gøre dem drægtig med killinger, og selvom det kan lyde som en sød og dejlig oplevelse at skulle tage imod kattekillinger fra sin kat, opstår parring og drægtighed ofte ved uheld, som kunne være undgået med sterilisation.

 

En hormonpåvirket kat kan være et stort arbejde

En almindelig hunkat vil komme i løbetid omkring forårets start, og det er helt almindeligt, at en hormonpåvirket kat vil være en stor mundfuld for ejeren. Den mjaver højt, og det er desuden meget naturligt, at en kat, som er i løbetid, vil søge udenfor for at finde en parringspartner. Hvis katten lukkes ud, vil den ofte inden for meget kort tid være drægtig, og det kan derfor sagtens blive til flere kuld killinger, når en kat er i løbetid. En hormonpåvirket kat kan således undgås med sterilisation. På den måde kan du både undgå at skulle opleve anstrengende larm og opførsel fra din kat, og mange finder det desuden synd for katten, at den ikke kan følge de krav, som fra naturens side er stillet til den.

 

Helbredsfordele ved sterilisering

Netop at skulle holde katten fra naturens krav kan være usundt for kattens psyke, og derfor kan sterilisering være en stor fordel i forhold til at have en sundere og gladere kat. Derudover er en graviditet og fødsel af killinger hårdt og udmattende for en kat. For mange, som ønsker at deres skal have killinger, men som gerne selv vil bestemme hvornår, er p-piller en god mulighed, men her må kattens helbred og sundhed igen tænkes ind – p-piller øger nemlig risikoen for kræft i mælkekirtlerne, hvilket hyppigt ses hos katte. En sterilisation forgår på professionel vis hos en dyrlæge, og derfor er du også sikret, at din kat får en god og sund behandling. Hos Trekantens Dyrlæger i både Fredericia, Børkop og Taulov tilbydes professionel neutralisation af katte.

 

Det danske dyreliv og kattekillinger

Det er efterhånden almen kendt, at der i Danmark findes flere og flere herreløse katte, som bliver anbragt til et liv på internat. De herreløse katte stammer f.eks. fra almindeligt ejede katte, som bliver drægtige i løbet af deres løbetid, og som føder sin kattekillinger i naturen. Derudover vælger nogle at overlade deres uønskede killinger til naturen, og på den måde skabes et stort antal herreløse katte, som ikke blot påvirker billedet af det danske dyreliv – det giver samtidig internaterne enorme omkostningsstigninger, som indtægterne ikke kan følge med. Netop dette er også baggrunden for, at Dyreværnet anbefaler sterilisation og neutralisation af hunkatte.

 

Læserne kommentarer