Bedste forudsætning for den rette diagnose

19. mar 2018

Få dit kæledyr scannet og kom sygdom i forvejen

De fleste er klar over hvor stor betydning forskellige scanninger kan have for et menneskeligt sygdomsforløb, men de færreste kender til vigtigheden af scanninger, når det kommer til kæledyr. Ofte tilbydes scanning af kæledyr ikke som første step hos en dyrelæge, men hvornår er det egentlig en nødvendighed at få dit kæledyr scannet?

 

Vær opmærksom på sygdoms tegn

Dit kæledyr kan ikke kommunikere på samme måde, som du kan, og det kan derfor være svært at opdage, om dyret f.eks. har pådraget sig en sygdom. Der er enkelte tegn som burde øge din opmærksomhed - eksempelvis. diarre og opkast, som ved mennesker, men også nedsat aktivitetsniveau eller pludselig overvægt kan være tegn på, at du skal have dit kæledyr undersøgt. Flere og flere dyreklinikker bruger i højere grad scanninger til diagnosticering af kæledyr, og disse scanninger kan være ekstremt vigtige, da en scanning giver et langt bedre billede af kæledyrets indre, og derfor giver bedre forudsætninger for, at dyrelægen kan hjælpe dyret.

 

Hvornår er scanning nødvendigt?

Oplever du, at dit kæledyr rammes af et tegn på sygdom, er det vigtigt, at du konstant er opmærksom. Der udbydes flere former for scanninger af kæledyr som vi også kender til iht. mennesker – heriblandt MR-scanninger, CT-scanninger og ultralydsscanninger. Scanningerne foregår ofte på et vågent dyr, men det kan til tider blive nødvendigt at berolige dyret. En scanning af dit kæledyr kan være nødvendig ved en hvilken som helst indre sygdom, da f.eks. ultralydsscanninger kan vise gode billeder af livmoderen og dermed gøre det lettere at diagnosticere livmoderhalskræft, som ellers kan være svært at finde frem til.

 

Drægtighed og scanninger

Dit kæledyr kan selvfølgelig også have behov for en scanning af mere lykkelige årsager. Ved mistanke om drægtighed, er det forskelligt, hvordan, hvornår og hvorfor scanninger af kæledyr tilbydes, men det anbefales f.eks., at hunde og katte scannes efter dag 21-28 og heste fra dag 16-18 for at påvise drægtigheden og desuden fastlægge, om fosteret er i live. Ved mange almindelige kæledyr som f.eks. en hund kan en scanning samtidig fortælle, hvor mange hvalpe, man kan forvente, at hunden vil få, og sådanne planlagte scanninger kan derfor være en del af forberedelsesprocessen iht. hundens drægtighed.

 

Et sundere dyr er et gladere dyr

At få foretaget en scanning er dit dyr kan give ro i maven, men det kan samtidig give dyrelægen, dig og dyret selv bedre mulighed for at bekæmpe sygdom eller forberede sig på drægtighed. Med den rette diagnose følger den rigtig medicin, mens der med fastlæggelse  af drægtighed følger valg af den rette føde. En scanning giver altså generelt bedre forudsætninger for at dit dyr er sundt. Et sundere dyr er ofte lig med et gladere dyr, og et gladere dyr er ligeså ofte lig med en gladere ejer. Er du bosat i Silkeborg eller omegn tilbyder Dyreklinikken Vestergade bl.a. ultralydsscanning af hunde, katte og heste, og de kan derfor hjælpe med at fastlægge, hvordan dit kæledyr bedst kan hjælpes.

 

 

Læserne kommentarer