Når geden er drægtig

07. maj 2018

Få forårsfornemmelser med gedekid

Hvad er mere forårsagtigt end gedekid? Ikke ret meget kan måle sig med det. Små glade kid der springer omkring morens ben og sine søskende. Det kan man kun blive glad af. Har man selv geder og påtænker at ville have kid til foråret, skal man starte hele forløbet i god tid.

Geder kan parres med en buk, allerede fra de er seks til syv måneder. Disse unge geder kaldes gimmer. De er drægtige i omkring fem måneder. Derfor bør man lukke bukken ind i gedeflokken omkring september eller oktober. Der skal den være i 6 uger eller mere, så man er sikker på, at alle geder er parret og blevet drægtige. Det gælder også, hvis der kun er tale om en enkelt ged. Du kan se, at geden er drægtig, når yveret begynder og vokse.

Når geden eller gimmen er blevet drægtig, er det blot at vente til foråret kommer. Når geden nærmer sig tiden, hvor den skal føde, kan den finde på ikke at spise så meget, som den plejer og blive mere kælen. Man kan også se og mærke, at haleroden bliver lidt løs og kønsorganerne hæver let og bliver mere lyserøde.

Selve fødslen, som kaldes læmningen hos geder, klarer geden oftest selv. Der er dog nogle enkelte ting, men skal være opmærksom på.

 

  1. Vender kiddet, som det skal?

Normalt fødes kid med forbenene først. Vender det modsat, skal man holde øje med, om geden kan klare det selv eller behøver hjælp. Hjælpen kan bestå i, at man trækker i kiddets ben mod gulvet, naturligvis uden at gøre skade på hverken kid eller ged. Hvis man er utryg ved situationen, er det altid klogt at henvende sig til en dyrelæge eller erfaren avler.

 

  1. Tager læmningen mere end en time?

En normal læmning tager omkring tre til ni timer. Sker der ikke noget videre i løbet af den første time, så kontakt en dyrelæge eller erfaren avler hurtigst muligt for at undgå svære komplikationer.

 

  1. Er hinden blevet brudt?

Hinden omkring kiddet brister for det meste under læmning. Hvis den ikke gør, og kiddet ikke selv sparker hul på den, skal man hjælpe kiddet ud, så det kan få luft. Man river blot hinden i stykker og fjerne slim omkring kiddets mund. Er der problemer med vejrtrækningen hos kiddet, kan man forsøge sig med at svinge kiddet rundt i bagbenene eller massere lungerne. Sker der ingenting, bør man søge hjælp.

En ged kan få op til fire kid per kuld. Når kiddene er blevet født, er det vigtigt, at det får råmælk fra geden inden for den første time. Der er nogle vigtige antistoffer i morens råmælk, som kiddene ikke selv kan producere, før de bliver tre til fire måneder gamle. Derfor skal man også holde kiddene og geden samlet i den tid.

Når de ikke længere dier hos moren, er det en rigtig god idé at fjerne bukke fra geder, da både bukke og geder er kønsmodne. Hvis du ikke har planer om at avle på bukken kan den kastreres. Dette skal dog ske inden de er 60 dage gamle. Resten af tiden kan man flot nyde sine skønne gedekid.

Læserne kommentarer