Sådan tager du din hund med i bilen

19. okt 2017

Hvordan har jeg min hund i bilen?

Skal du på kør-selv ferie? Eller har du bare behov for at transportere din hund dagligt, så er der en række gode råd og regler, som du bør følge. Med disse råd er du bedre sikret i mod alvorlige trafikuheld og eventuelle bøder fra politiet.

 

Hvad siger loven?

Der står i transportforordningen foreskrevet, at dyrene skal være egnede til transporten, og at de skal have tilstrækkelig med plads samt mulighed for mad og drikke med passende mellemrum. Men udover det, siger loven ikke direkte, at din hund eksempelvis skal være fastspændt under transporten. Dog kan politiet stadig give dig en bøde, hvis de mener, at din hund kan være til fare under kørslen. Derfor er det en rigtigt god ide at holde din hund fastspændt under kørslen.

 

Vælg den rette transportløsning

Der er flere løsninger til, hvordan du kan transportere din hund. Disse løsninger er dog de mest gængse og brugte metoder, og er ganske sikre at benytte sig af:  

  • Sikkerhedssele
    Hvis du vælger at bruge en sikkerhedssele, skal du være opmærksom på, at den sidder korrekt, og at den er i ordentlig kvalitet. Sikkerhedsselen er ofte designet med et bredt stykke ved brystkassen, som sikrer at hunden har det behageligt under kørslen. Hvis du benytter dig af en sikkerhedssele, bør du spænde din hund fast på bagsædet, så risikerer du ikke, at din hund bliver ramt af en airbag i hovedet under et trafikuheld.
  • Transportkasse
    Vælger du derimod at fragte din hund i en transportkasse, er det vigtigt, at du vælger den rette størrelse, så din hund har det godt under turen. Derudover anbefales det, at du vender transportkassen til siden, så din hund er bedre sikret i mod skader i nakken og på snuden. Transportkassen er særligt velegnet til mindre hunde, men alt efter størrelsen på din bil, fungerer de ganske udmærket til alle hunderacer.
  • Sikkerhedsgitter
    Et sikkerhedsgitter kan være en fornuftig sikkerhedsforanstaltning, for ved at sætte et sikkerhedsgitter op mellem bilens passagersæde og bagagerum, kan du sikre dig, at der ikke kommer genstande eller dyr ud fra bagagerummet under et trafikuheld.

Der er masser af muligheder for at sikre dig og din hund under kørslen, så tag blot og undersøg dem nærmere, og vælg eventuelt flere løsninger, som du kan afprøve i korte perioder, for at finde ud af, hvad der passer bedst efter dine behov.

 

Gældende regler i udlandet

Skal du have hunden med på kør-selv ferie i udlandet, skal du være opmærksom på, at der kan være særlige regler i de enkelte lande.

Hvis vi ser på vores to nabolande, Sverige og Tyskland, skal du eksempelvis i Sverige sørge for, at din hund er godt sikret under kørslen. Derfor skal du anvende et transportbur eller en særlig sikkerhedssele til din hund. Ligeledes er der også størrelseskrav til buret, og du kan risikere en bøde, hvis du ikke opfylder de gældende regler. Det samme gør sig gældende i Tyskland.

 

Må jeg efterlade hunden i bilen?

Ja, for loven foreskriver ikke, at du ikke må efterlade din hund i bilen. Men det kan bestemt ikke anbefales. Står du dog i en ekstraordinær situation, hvor du er nødt til at efterlade din hund, så husk følgende:

  • Sænk vinduet rigeligt på de varme dage. På en sommerdag med 25 grader kan det nemt blive 80 grader i bilen, derfor skal vinduerne være sænket rigeligt. En lille sprække på et enkelt vindue er altså ikke nok.
  • Sørg for væske. Skal du være væk i længere tid, så sørg for at hunden har adgang til rigelige mængder vand. På den måde kan de bedre regulere deres kropstemperatur.
  • Fraspænd hunden fra sikkerhedsselen, så den frit kan bevæge sig og lægge sig et mere behageligt sted i bilen.

Hunde bliver meget nemt overophedet, og på bare 20 minutter kan situationen blive livstruende. Derfor er det vigtigt at sørge for, at du finder en kølig plads under et træ.

Ser du derimod en hund alene i en bil, opfordrer politiet dig til at tage kontakt til dem, så de kan gå videre med sagen. Er tilfældet meget akut, må du gerne slå ruden ind. Du skal dog kunne bevise, at hunden var i livsfare, og at du handlede i nødret. Ellers kan du få en bøde.  

 

 

Læserne kommentarer