Disse 7 ting ved du ikke om kaniner

18. dec 2019

De er nuttede, de er populære som kæledyr, de er bløde og så ELSKER de gulerødder. Det var 4 ting, du højst sandsynligt godt vidste om kaniner, men der findes også mange ting om de små pelsbolde, som du sikkert ikke vidste. Vi har her samlet bare 7 facts, som du garanteret ikke vidste om kaniner her:

 

  1. Kaniner går på toilettet

Nu forestiller du dig sikker en kanin siddende på et mennesketoilet med dens små poter dinglende udover kanten, men det er nu ikke helt sådan, det skal opfattes. Ikke desto mindre er kaniner faktisk meget hygiejniske dyr, der ikke bryder sig om at gå på toilet samme sted, som de f.eks. spiser og sover. De finder derfor ét sted i deres bur, som de bruger som toilet, og stiller du en balje til dens rådighed, kan du endda vende den til at bruge den, så du slipper for at rode efter de små runde lorte, når du skal muge ud i buret.

 

  1. Kaniner er IKKE gnavere

De fleste omtaler kaniner som gnavere, men næ nej, sådan ligger landet ikke! Trods dens lange tænder og gulerodsgnavende adfærd, tilhører kaniner lagomorph-familien og ikke gnaverfamilien.

 

  1. I nogle lande er kaniner et skadedyr

Ja, den er god nok. Ikke alle lande ser de små pelsede, nysgerrige væsner som søde, nuttede kæledyr. I nogle dele af verden, fx i Australien, ses de vilde kaniner i stedet for som en pestilens og et skadedyr – på samme måde som rotter opfattes her i Danmark. Årsagerne til kaniners status i Australien skyldes, at de har formeret sig eksplosivt siden de første gang kom til landet for ca. 150 år siden og udøver store skader på både det naturlige miljø og landbrug.

 

  1. Kaniner spiser deres egen afføring

Jamen sagde vi ikke lige, at kaniner går på toilettet og er renlige dyr? Jooo, men for at få det maximale ud af næringsstofferne fra maden, har kaniner fundet ud af, at det er yderst fordelagtigt at fordøje deres mad hele to gange

 

  1. 50 racer udgør kaninfamilien

Nuttede dværgkaniner, der vejer mindre end 1 kilo til de kæmpestore Lorraine-kaniner, der vejer mindst 5 kg. Der findes ikke mindre end 50 kaninracer, som hver især har deres unikke kendetegn.

 

  1. Kaniner udgør en udsøgt spise i mange lande

Rigtig mange mennesker i forskellige kulturer spiser kaniner med stor nydelse. Kødet minder i konsistens og udseende om kylling, men har en kraftigere smag, hvilket gør at kaninkød både anvendes i private hjem og på fine restauranter. Også i Danmark nyder mange mennesker et kaninlår eller en simreret med kaninkød i ny og næ.

 

  1. Tænderne har vokseværk

Og det stopper aldrig! En kanins tænder vokser mellem 2-5 mm. om ugen, men slibes af kaninen selv, så den ikke ender med en halvmeter lange tænder efter 2 års vokseværk.

 

 

Læserne kommentarer