5 tips til en sund og rask hamster

18. dec 2019

Det bliver mere og mere populært for både familier, par og enlige at have små, nuttede kæledyr, som kan give ekstra glæde og selskab i hverdagen. Hamsteren er et godt eksempel på en sød gnaver, som ikke kræver meget plads, men som nemt kan få en stor plads i hjertet på os mennesker. Men for at hamsteren trives bedst muligt, kræver det den rette pleje og pasning. Du får her 5 tips til, hvordan du får en sund, frisk og rask hamster.

 

  1. Vælg det rette bur

Hamsteren er en gnaver, hvorfor typen af bur er vigtig for, at dyret ikke gnaver sig ud. Træbure er ikke smarte, da hamsteren med lidt kraft vil kunne slippe ud, men tråd bure, plastikbure eller glasbure kan alle bruges. Det er desuden vigtigt, at buret er af en vis størrelse trods det, at hamsteren i sig selv ikke er særlig stor. Det er nemlig et særdeles aktivt dyr, som har brug for daglig motion.

 

  1. Styr kosten – foder og drikkevarer

En hamster er i princippet altædende, hvorfor den nemt kan blive overvægtig, hvis ikke den rette kost og diæt holdes ved lige. Protein er vigtigt for, at hamsterens motion bærer frugt. Derfor bør grundfoder i form af en gnaverblanding med et højt indhold protein og et lavere indhold af f.eks. nødder og dermed fedt være en fast del af den daglige spise for hamsteren. Hamsteren skal desuden have fri adgang til rent drikkevand, som den i løbet af både dag og nat kan benytte sig af.

 

  1. Hold din hamster aktiv

Fordi hamsteren spiser meget, og fordi dens energiniveau er højt, har den altid brug for motion og for at blive aktiveret. Dyret er ofte aktivt om natten, hvilket kan være til gene for nogle, og derfor kan det være en god idé at sætte tid af om aftenen til at lege med hamsteren. På baggrund af hamsteren lille størrelse, er den meget hurtig, og den kan nemt blive væk, hvis aktivering skal ske udenfor buret. Der findes dog forskellige typer af udstyr som f.eks. en løbegård, løbehjul eller rør, som er oplagte at bruge.

 

  1. Husk at opfylde de sociale behov

At være social og i flok er noget, som en hamster fra naturens side er vant til, og det betyder, at en hamster, som bor alene, ofte kan blive ensom og derved trives mindre godt end hvis, den bor sammen med en artsfælle. Det er derfor altid en god idé at anskaffe sig mere end én hamster ad gangen, og selvom det kan virke som meget arbejde, betyder dét, at man har to hamstere ikke nødvendigvis, at arbejdet fordobles. Hvis der er mere end en hamster i buret, kan de holde hinanden aktive og generelt sørge for, at trivslen er i top.

 

  1. Hamsterens lugtesans er stærk

Den er sød og blid – for det meste, for hvis hamsteren føler sig utryg, kan den blive aggressiv og bide fra sig. Dette undgås bedst ved at håndtere hamsteren stille og roligt. Hamsterens lugtesans er især det, som den bruger til at identificere utryghed, og derfor giver det god mening at knytte sin hånd og lade hamsteren lugte til den inden, man eventuelt tager den ud af buret. Efterfølgende kan hånden åbnes stille og roligt, så hamsteren selv kan bestemme, om den ønsker at træde op på håndfladen.

Læserne kommentarer