Her kan du spotte havefugle i Danmark

06. jan 2023

Kend dine havefugle 

Der er noget helt særligt over at høre fuglekvidder en sensommeraften eller tidlig morgen, når lyset bryder frem. Med det brede kartotek af fuglesange, som de danske havefugle præsenterer os for, kan det dog være svært at udpege, hvilken fugl man egentlig hører. I dette indlæg vil du blive klogere på, hvordan du kan kende de mest populære havefugle fra hinanden, og hvad årstiden har af betydning for, hvilke fugle, du kan finde i haven.

 

Hvilke danske havefugle ser vi oftest?

Det er typisk i de lune måneder, at vi er opmærksomme på de skønne fugle, der besøger os. Her vil vi kunne få øje på stæren, gransangeren eller måske gærdesmutten, der dog er Danmarks næstmindste fugl, og som derfor kan være svær at få øje på. Vi vil også tydeligt kunne se bogfinkens rødbrune fjerdragt og høre dens velkendte sang, som du kan mime med ordene: »Det, det, det, det kan jeg si’, li’ så tit det ska' vær’.«. Der er en god grund til, at det, vi lægger mærke til, er fuglenes sang. Udover at det lyder fantastisk smukt, så er fuglesangen heller ikke for sjov. Det er hannernes måde at lokke hunnerne til på og samtidig skræmme andre hanner væk med, og så er det også herigennem, at forskere kan lære noget om den enkelte fugl. Jo bedre fuglen er til at ytre den komplekse sang og danne kløgtige variationer, jo ældre, stærkere og klogere er den formentlig også.

 

Hvad betyder årstiden for mængden af danske havefugle?

Selvom det ikke er nogen overraskelse, at der oftest er flest fugle i haven, når vejret er lunere, kan du sagtens få besøg af smukke og unikke fugle året rundt. Årstiden har som sådan ikke nogen indvirkning på, hvor mange fugle, der besøger de danske haver, men snarere hvilke arter. I efteråret og vintermånederne vil du ofte kunne på øje på rødkælken, blåmejse, den typiske gråspurv eller den smukke musvit. Nogle af dem bruger mere tid i byerne, men du kan sagtens indrette din have således, at den bliver mere attraktiv for fuglebesøg året rundt. Hvis du vil lære mere om dyrearter, deres fødekæder og leveformer, kan du læse mere her.

 

Sådan gør du din have mere attraktiv for danske havefugle

Hvis du ønsker at lokke flere fugle til din have året rundt, er der nogle enkelte tips, som virkelig kan gøre underværker. Det vil ikke kun hjælpe dig til at øge mængden af fugle, der besøger din have, men også variationen af arter:

 

  • Plant en masse træer og buske som fx nøddebuske eller bærbuske
  • Sørg for skjulesteder og tætte buskadser, hvor fuglene kan bygge reder
  • Sørg for, at der er vand i haven og undgå sprøjtemidler
  • Undgå at fælde træer i fuglenes yngletid – det kan du læse mere om her

 

 Og ellers kan du altid starte med at sætte et foderbræt og fuglehus op med mad i vinterhalvåret, så de danske havefugle kan genkende din have som et sted, der byder dem velkomne.

Læserne kommentarer