Den største fugl der nogensinde har levet

08. dec 2021

Menneskets mangeårige fascination

Mennesket har altid været fascineret af dyreriget og alle de hemmeligheder, det rummer. Som det mest intelligente pattedyr på kloden er vi i stand til at betragte de andre arter med et nysgerrigt og analyserende blik. Det har ført til en lange række bøger og naturdokumentarer om emnet, hvor de forskellige dyrs gøren og laden er undersøgt til bunds og forsøgt forklaret.

 

Et af de helt store interesseområder for os mennesker, når det kommer til dyreriget, er de uddøde dyrearter. Disse dyr besidder et historisk vingesus, og fortællingen om dem er også fortællingen om en svunden tid. En tid, hvor menneskets rolle var en hel anden, eller en tid, hvor vi endnu ikke fandtes.

 

Derudover har vi fundet det spændende at undersøge dyr, som for os er usædvanlige. Specielt dyr af overraskende størrelse har fået stor opmærksomhed. Det gælder alt fra bittesmå elefanter til kæmpestore fugle.

 

De største fugle i verden

Op igennem Jordens historie har der eksisteret en bred vifte af fuglegiganter. Også i dag har vi store fugle ude i naturen – både blandt dem i luften og dem på jorden.

 

Den allerstørste, nulevende fugl er den berømte struds. Strudsen er på mange måder en usædvanlig fugl på grund af sin kropsbygning, og fordi den har vinger men ikke kan flyve. Strudsen er en ordentlig krabat med en højde på omkring 2 meter. Derudover vejer den på til 140 kg, hvilket placerer den på en første plads i konkurrencen om vægt blandt fugle. Selvom den ikke kan flyve, så er den alligevel let til bens og kan løbe med 70 km/t.

 

En anden fugl, som også sniger sig op på toppen af listen af fuglegiganter, er albatrossen. Denne fugl har et vingefang på op til 3,7 meter og tager dermed guldet inden for denne kategori.

 

Den enorme elefantfugl

Den største fugl, som nogensinde har betrådt denne klode, er den nu uddøde elefantfugl. Elefantfuglen var i familie med strudsen og var af en tilsvarende bygning. Den havde en højde på 3 meter og vejede op til hele 500 kg. Dens æg var større end noget dinosauræg.

 

I mange år har arkæologer, dyrlæger og biologer forsøgt at forstå elefantfuglens levevis. Alligevel er der meget, som fortsat er uvist. Man ved dog, at den levede på Madagaskar, og at den uddøde omkring år 1000 – formodentlig i forbindelse med menneskets indtog.

 

Læserne kommentarer