Bliv klogere på danske rovfugle

06. jan 2023

Her kan du spotte rovfugle i Danmark

Rovfugle er fascinerende dyr. De er store, stærke og hurtige, og så de indtager alle en position i toppen af fødekæden. De fleste af os har måske spottet en enkelt rovfugl eller to i Danmark, mens vi primært er stødt på det majestætiske dyr i film, tegneserier eller på en tur til USA. Men der findes faktisk hele 40 arter af rovfugle, der yngler i Danmark eller trækker til hvert år, så der er rig mulighed for at spotte dem, hvis man ved, hvad man kigger efter. I dette indlæg kan du blive klogere på, hvordan og hvornår du kan se de danske rovfugle i aktion.

 

Hvad kendetegner rovfugle?

Rovfugle har spidse, krumme kløer, et helt fantastisk, veludviklet syn, og så lever de af rov. Mennesker har længe været dybt fascineret af disse fugle, men desværre resulterer den menneskelige interesse i dem også i forfølgelse og miljøforgiftning af disse. Det gælder også i Danmark, hvor særligt duehøgen igen og igen bliver fundet forgiftet i den danske natur. Det er dog en alvorlig forbrydelse, eftersom alle rovfugle er totalfredede i Danmark, og flere organisationer arbejder årligt med at komme det ulovlige problem til livs. Trods dette ser man heldigvis stadig, at op mod 50.000 rovfugle fortsat trækker over Danmark, når vi rammer efteråret, og du kan længere nede i indlægget blive klogere på, hvor du selv kan se de majestætiske dyr.  Hvis du ønsker at lære mere om dyrenes verden og levevis, kan du med fordel klikke videre på dette indlæg.  

 

Her er de mest almindelige danske rovfugle

Når man taler om rovfugle i Danmark, vil man typisk inddele dem i seks grupper. Hvis man kan lære at skelne mellem de enkelte grupper, så er man kommet rigtig godt på vej til at blive amatørekspert på de danske rovfugle. Det skal naturligvis ikke holde dig tilbage for efterfølgende at nørde videre og lære de enkelte fugle at kende inden for de seks grupper. Her kan du se en oversigt over, hvordan de danske rovfugle kategoriseres:

 

  • Musvåge og andre våger
  • Tårnfalk og andre falke
  • Spurvehøg og duehøg
  • Rørhøg og andre kærhøge
  • Rød glente og andre glenter
  • Havørn og andre ørne

 

Efteråret er den perfekte skueplads for rovfugle

Hvis du også er fascineret af de danske rovfugle, og du gerne vil ud at teste din viden om dem, så skal du til Øst- og Syddanmark i efteråret. Her trækker et væld af forskellige rovfugle fra hele Norden over Danmark, da det er den hurtigste vej syd på. Det kan virke overraskende, men rovfugle foretrækker faktisk at flyve længst mulige strækninger over land modsat over åbent hav. Derfor er der altså rigtig gode muligheder for at se rovfuglene, når de trækker ind over Danmark i efteråret, og spørger man ornitologer, er der også et helt perfekt sted at se dem: Stevns Klint. Tag derfor din familie eller venner under armen og besøg det smukke Stevns Klint med mulighed for at spotte nogle af de flotteste rovfugle, som Danmarks efterår byder på.

Læserne kommentarer