05. jul 2017

De mest almindelige strudse vejer mellem 63 og 145 kg, eller ligeså meget som to voksne mennesker, og de har en levealder på 40-45 år.

 

Fuglen der ikke kunne flyve

Strudsen er verdens største fugl – om end den ikke kan flyve. Til gengæld kan den løbe ekstremt stærkt. Over kortere afstande kan strudsen nå en topfart, hvor den løber op til 70 km/t. Strudsen har nemlig meget lange ben, så når den først er kommet op i hastighed, løber strudsen med en skridtlængde på 3,5 meter. Og det er langt.

Strudsen har også et specielt udseende. Den har ingen fjer på hals og ben, hvilket andre fuglearter kendetegnes for. I stedet for en fuglefod med normalt tre eller fire tæer, har strudsen kun to.

Fjerdragten muliggør flyvningen og det er blandet andet derfor, at strudsen ikke kan flyve, da den ikke har så mange fjer.  Det ville også være ekstra vanskeligt, hvis den kunne, da en struds kan blive op til 2,5 meter høj og veje op til 135 kg. Selvom strudsen kan komme til at veje så meget, er dens føde næsten det samme indtag som mindre fugle. Studsen spiser græs, frø, blader, insekter og øgler.

 

Den hurtigste langdistanceløber

Den afrikanske struds ved navn Struthio camelus, er den hurtigste struds. Den er så hurtigt, at den kan gennemføre et olympisk maraton på 40 minutter - i henhold til de to timer de hurtigste mennesker bruger…

Hvordan kan det lade sig gøre? Det er ikke et nemt spørgsmål at besvare. Faktisk er strudsens egenskaber og dens anatomi blevet undersøgt i mange år. Den bemærkelsesværdige kombination af fart, udholdenhed og lange ben, er det korteste svar.

 

”Med hovedet i busken”

”Vil du ikke se virkeligheden i øjnene, stikker du hovedet i busken eller sandet”. ”Har du hjerne som en struds, er du ikke specielt begavet”.

Kan du nikke genkendende til ovenstående sætninger? Du er nok ikke den første – og det er delvist sandt. Var den første udtalelse sand, ville strudsen ikke overleve på den afrikanske savanne. Tværtimod sætter den det lange ben foran,  når et rovdyr truer og løber væk.

Til gengæld er den sidste udtalelse rigtig, og er du blevet omtalt med ”hjerne som en struds”, bør du tage det ganske personligt. En struds er nemlig ikke specielt begavet, da den har en lille hjerne. Alligevel klarer strudsen sig forbløffende godt. Dens store øjne er placeret højt på den langde hals, og derfor kan den let opdage, hvis et rovdyr nærmer sig.

 

Strudsen er en truet dyreart

 

Strudse holder oftest sammen i grupper bestående af en enkelt han og op til 15 hunner. De fungerer som en familie, hvor én hun bliver udvalgt af hannen til at være ”førstedame”. I samarbejde mellem den udvalgte hun og hannen, vil de sammen stå for at udruge alle de æg, som de andre hunner lægger.

Med sit levested på den afrikanske savanne, er strudsen desværre en truet dyreart. Menneskelig jagt har udryddet arten i det sydvestlige Asien og store dele af Afrika. Derfor lever og findes strudsen kun i Øst- og Sydafrika, hvor bestandene år efter år bliver mindre.

 

 

Læserne kommentarer