Sådan forvandles dyr til dyner

17. maj 2018

Find den bedste dyne og behandl den godt

Det er de færreste, som tænker over, hvordan en dyne egentligt er kommet til. Der findes et hav af forskellige dynetyper, og det kan være svært at vide hvilken, der er den rette for dig. Det hele kan dog komme an på produktionen af dynen, og derfor er det væsentligt at vide, hvordan dyr bliver til dyner, og hvorfor dette har betydning for dynens kvalitet.

 

Dyrevelfærd i fokus, når der vælges leverandører

Når en dyne skal produceres, kræver det et stort antal dun fra f.eks. en and eller en gås. Lang de fleste firmaer samarbejder med leverandører, der arbejder gennem slagterier, og det betyder, at dunene stammer fra fjerkræ, som alligevel er blevet slagtet. Derfor foregår processen fra dyr til dyne altid under meget ordnede forhold. De enkelte dun plukkes af fjerkræene og efterfølgende samles en stor mængde dun eller fjer fra f.eks. ænder i et betræk, som syes sammen og bliver til en egentlig dyne.

 

Er nogle dun bedre end andre?

En dynes kvalitet måles på dens bæreevne , og selvom gåsedun har altid været populære, kan kvaliteten variere meget alt efter, hvor mange penge man er villig til at betale for dynen. Når det til gengæld gælder moskusdun, som stammer fra en bestemt andeform, er du næsten altid sikker på, at din dyne har en god bæreevne, hvis den er lavet af dette. Almindeligt andedun bruges oftere i puder, da disse dun er fjernet mens anden er meget ung, og derfor er de ikke ligeså isolerende. Der er altså forskel på, hvilke dun du vælger, og det vigtigste er, at dunene og dynen i sig selv passer til dit behov.

 

Undersøg det enkelte varemærke og hav god samvittighed

Selvom de fleste virksomheder har fokus på dyrevelfærden, når de udvælger leverandøren af deres dun, er det ikke alle private personer, som husker at være opmærksom på dette, når de køber dynen. Vil du være helt sikker på, at du får en god dyne, men samtidig kan købe den med god samvittighed, kan du overveje, om en dyne med Ringsted Dun er noget for dig. Med Ringsted Dun er fokus ikke blot på dyrevelfærd – det er samtidig på menneskerettigheder og miljø, og desuden kan du kigge efter mærket Oeko-Tex klasse 1 of rat sikre dig, at dynen ikke indeholder restkemikalier, som er dårlige for vores miljø.

 

Sådan passer du bedst på din dyne

At passe og pleje sin dyne kan være nødvendigt, hvis man ønsker, at den holder i lang tid. dyne, som indeholder gåsedun, andedun eller moskusdun, og som er våret med bomuld kan sagtens vaskes i hjemmet, og dette er faktisk nødvendigt for at opretholde et godt indeklima i soveværelset. Dynen har altså en stor betydning, og at du finder den rigtig dyne, som er produceret under de rette forhold, er derfor af stor betydning for din nattesøvn. Hos Nordfjeld A/S kan du få rådgivning og vejledning til at finde den rette dyne – bl.a. med Ringsted Dun.

Læserne kommentarer