Bedøvelse af dit kæledyr

02. mar 2018

Det sker, når dit kæledyr skal bedøves

De, som har et kæledyr, er meget sårbare, hvis deres dyr uheldigvis bliver syge. I nogle tilfælde kan du risikere, at dit kæledyr skal opereres og bedøves. Men husk på at det er for dyrets eget bedste – og derfor også for dit bedste. I denne artikel vil vi informere dig om, hvad der sker, når dit kæledyr skal bedøves.

Står du i den uheldige situation, at du har mistanke om, at dit dyr har en sygdom, eller ved du, at din lille ven skal opereres og i narkose, så har du sikkert en uro i maven. Det er forståeligt, for vores kæledyr betyder alverden for os. Denne artikel vil forsøge at give dig dybdegående informationer om et forløb med bedøvelse, så du kan få mere ro i maven.

 

Før bedøvelsen

Inden dit kæledyr skal bedøves, er der en del, du skal være opmærksom på. Et af de første spørgsmål, som du nok kommer på, lyder: Er der en risiko ved bedøvelse?

 

Der vil altid være en risiko ved bedøvelser, men i dag er man heldigvis kommet langt i forhold til bedøvelsesmidler, så risikoen er meget lav. Dyrelægen vil altid lave en dybdegående undersøgelse af dit dyr inden bedøvelsen for at klargøre, om dyret kan klare bedøvelse.

Nogle af de vigtigste processer, du skal vide inden bedøvelsen, er:

  • Faste
  • Blodprøve

 

Faste er væsentligt for at undgå, at dit kæledyr kaster op og en mulig fejlsynkning, hvor maden kan havne i lungerne, som kan være farligt ved bedøvelse. Det er derfor meget vigtigt, at dyrets mave er tom, når det skal bedøves. Hvis dit kæledyr skal opereres næste morgen, skal det faste aftenen forinden. Men alt det vil din dyrelæge forklare dig grundigt. Som nævnt undersøges dit dyrs hjerte- og lungefunktion inden bedøvelse. Hvis dit dyr er ældre, eller dyrelægen finder andre svækkende tegn, vil der formentlig blive foretaget en blodprøve, hvor dyrelægen kan se, hvad man skal være opmærksom på ved et indgreb.

 

Under bedøvelsen

Bedøvelsen vil typisk foregå med en beroligende indsprøjtning. Der er dog forskellige måder at bedøve på alt afhængigt af, hvor længe kæledyret skal være i behandling. Det første er injektionsbedøvelse, som anvendes til kortere indgreb som røntgenundersøgelse, forbindingsskift eller lignende. Her bliver dyret bedøvet med en indsprøjtning i musklen eller under huden, der indeholder en blanding af beroligende og smertestillende medicin.

Den anden mulighed er gasform, som bruges, når dyret skal være i narkose i længere tid. I de fleste tilfælde bliver dyret først sprøjtet med en bedøvelsesvæske i et kateter i forbenet, hvor efter kæledyret falder til ro. Herefter føres en gummislange til ilt og bedøvelsesgas ned i dyrets luftrør. Undervejs følger dyrelægen iltmætningen og blodtrykket, så man kan holde øje vågent øje med dyret.

 

Efter bedøvelsen

Når behandlingen er overstået, vil dyret komme på opvågning i rolige omgivelser. Der kan være risiko for, at dit kæledyr har kvalme efter bedøvelsen og er meget træt. Derfor skal dyret have masser af ro i op til 24 timer efter behandlingen.

Hos en dyrelæge som Vestfyns Dyrlæger gør de en dyd ud af, at dyreejerne ved præcist, hvad der skal ske, hvis dit kæledyr skal i narkose. Hvis det kommer så vidt, så vil dyrelægen også guide dig godt igennem forløbet undervejs. Der er også rig mulighed for at kunne stille spørgsmål, hvis du er i tvivl om noget.

 

Læserne kommentarer